В Україні хочуть відновити військові суди

Схоже, окремі нардепи не вірять, що військові дії на сході країни завершаться найближчими роками. Інакше не пропонували б відновити систему військових судів. 

Як зазначає автор проекту «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо військових судів» (№8392), це необхідно для посилення військової дисципліни і водночас, гарантій соціального захисту військовослужбовців та членів їхніх сімей. Мовляв до скасування системи військових судів у 2010 році саме гарнізонні судові установи найкраще відповідали потребам держави.

Систему військової юстиції пропонується побудувати на всіх рівнях: суди гарнізонів, Апеляційний військовий суд у м. Києві, військова судова палата у Касаційному кримінальному суді.

Кандидати на посади у цих судах повинні перебувати на військовій службі (в резерві) або в запасі та мати військове звання офіцерського складу.

Автор розраховує, що відновлення системи військових судів може розпочатися вже наприкінці цього року з видання Президентом відповідних указів. Причому, утворювати нові установи пропонується на базі існуючих судів, а суддівський корпус формувати, зокрема, з числа діючих законників.

Утім, навряд чи такий задум має шанси на реалізацію та схвалення з боку європейських експертів. Адже саме певна залежність суддів у погонах від військового командування була серед причин їх скасування.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *