В Україні почали діяти нові правила ведення касових операцій

Національний банк України (НБУ) вніс зміни в порядок ведення касових операцій в національній валюті в Україні.

Відповідна постанова НБУ №54 набирає чинності 1 червня, повідомляється на сайті регулятора.

Згідно з документом, для суб’єктів господарювання передбачений перехідний адаптаційний період до 30 червня 2018 року, протягом якого вони можуть використовувати форми відомості на виплату грошей, прибуткового та видаткового касового ордера, журнал їх реєстрації, касової книги, книги обліку виданої та прийнятої старшим касиром готівки і акту про результати інвентаризації наявних коштів.

При цьому суб’єкти господарювання повинні розробити і затвердити порядок оприбуткування готівки в касі і порядок розрахунку ліміту каси.

Також нормуються особливості оприбуткування готівки в касах суб’єктів господарювання, а саме: оприбуткування готівки в касах установ/підприємств та їх відокремлених підрозділів, які проводять готівкові розрахунки з оформленням їх касовими ордерами і веденням касової книги.

Крім того, нормуються особливості оприбуткування готівки в касах фізичних осіб-підприємців, які проводять готівкові розрахунки з оформленням їх товарними чеками (квитанціями) і веденням книги обліку доходів і витрат; оприбуткування готівки в касах відокремлених підрозділів установ/підприємств, а також в касах фізичних осіб-підприємців, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій (РРО) та/або книги обліку розрахункових операцій (КОРО) без ведення касової книги.

Раніше повідомлялося, що бізнесу спростять реєстрацію касових апаратів, крім того, з’явиться можливість використовувати різні гаджети в якості реєстратора розрахункових операцій.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *