Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект про валютну лібералізацію

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект №8152 «Про валюту». За валютну лібералізацію проголосувало 253 народних депутата.

Документ передбачає поступове зняття всіх валютних обмежень і спрощення валютних операцій.

На першому етапі буде скасовано весь валютний контроль за операціями на суму менше 150 тис. грн (близько 40% всіх операцій з валютою), будуть скасовані санкції у вигляді зупинення зовнішньоекономічної діяльності за порушення строків розрахунку за валютним контрактом (тобто держоргани не зможуть блокувати роботу бізнесу). При цьому в Міністерстві економіки виступали проти скасування цих санкцій.

Згідно із законопроектом, не потрібно буде отримувати ліцензії на відкриття рахунків за кордоном і на інвестування за кордон в рамках встановлених лімітів.

Правда, все валютні обмеження можуть бути скасовані повністю тільки після того, як Україна виконає план BEPS (план заходів по боротьбі з розмиванням податкової бази і виведенням прибутку з-під оподаткування).

Як зазначив «УК» адвокат Ростислав Кравець, він у цілому дуже негативно ставиться до цього законопроекту, навіть після його значного перероблення: «Я думаю, що такою лібералізацією ми можемо просто підірвати стабільність у країні, в тому числі нашої національної валюти — гривні. Адже ціни так або інакше будуть «прикріплятися» до валют».

Олег Громов, УК

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *