Верховний суд підтвердив виправдувальний вирок у справі, де прокурор тиснув на свідків

Верховний суд залишив без задоволення скаргу прокурора стосовно виправдання т.в.о. заступника начальника Львівської митниці ДФС.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на постанову від 3 лютого.

Йшлося про одержання 15 тис. доларів неправомірної вигоди. Трохи грошей вилучили в кабінеті чиновника. Але більшу частину в сумі 10 тисяч доларів знайшли вдома в інспектора митниці, останній начебто не встиг передати їх керівництву. Гроші нібито передавалися підлеглими працівниками митниці за нестворення їм штучних перешкод і залишенні на займаних посадах у зв’язку з ротацією.

Обвинувачений вину не визнав, стверджував, що про вказівки збирати гроші нічого не знає.  До його обов’язків не входило призначення чи переведення працівників, він не мав повноважень приймати такі рішення одноособово. У січні 2017 року жодних реорганізацій не проводилось. Вилучені на робочому місці 4 тис. доларів і 33 тис. грн Борисов назвав своїми заощадженнями.

Свідки з числа співробітників митниці говорили, що вказівок збирати гроші не були і в них ніхто нічого не вимагав. Передавати гроші начебто не було сенсу, бо на той момент реорганізація вже відбулася.

Суд першої інстанції виніс виправдувальний вирок за відсутністю події злочину.

Водночас відомо, що прокурор викликав до свого кабінету свідків з їх захисниками і пояснював, що треба давати узгоджені показання. Пізніше в судовому засіданні свідки заявили про тиск з боку військової прокуратури.

Суд зазначає, що така процесуальна дія як бесіда зі свідком не передбачена чинним КПК. Але ці розмови в прокурора із незрозумілих причин ще й фіксувалися як НСРД і були надані суду.

Один свідок розповів, що прокурор погрожував не віддати йому документи на квартиру, вилучені під час обшуку. Інший свідок зізнався, що погано почувався і підписав протокол допиту, який йому дали. Ще іншому співробітнику митниці слідчий за ненадання потрібних показань нібито обіцяв проблеми на роботі.

У касаційний скарзі прокурор зазначав, що апеляційна ухвала про залишення вироку без змін постановлена незаконним складом суду. Суддя Львівського апеляційного суду Ревер взяв самовідвід, оскільки брав участь у справі на стадії досудового слідства. Питання про відвід вирішується в нарадчій кімнаті вмотивованою ухвалою суду. В окремій думці судді Верховного суду йдеться, що в матеріалах справи немає ухвали по відводу Ревера. Відтак один із суддів Верховного суду вважає, що через істотні порушення треба було б призначити новий розгляд в апеляційний інстанції.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *