Верховний Суд зняв арешт з акцій і рахунків Промінвестбанку

Верховний Суд задовольнив касацію Промінвестбанку та скасував арешт його акцій, нерухомого майна та рахунків у інших банках.

Рішенням від 27 січня Верховний Суд скасував відповідні постанови Господарського суду Києва від 10 березня 2020 року та Північного апеляційного госпсуду від 1 вересня 2020 року.

Цими судовими постановами на вимогу ТОВ «Крим дівелопмент» було накладено арешт на акції, нерухомість, майнові права Промінвестбанку та його рахунки в інших банках (в межах суми стягнення $169,8 млн), а також було заборонено банку проводити ліквідацію або реорганізацію.

Зазначимо, що «Крим дівелопмент» пов’язана з Ігорем Коломойським і його партнерами. Це одна з компаній, яка на підставі рішення Гаагського суду стягує з РФ компенсацію за нерухомість, відібрану у них у Криму після його анексії Росією.

14 січня Верховний Суд відмовився задовольнити скаргу російського «Внешекономбанку» до Міністерства юстиції щодо заборони продажу акцій Промінвестбанку.

Цією ухвалою ВЕБ.РФ було відмовлено у наданні дозволу на виконання рішення Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма.

Нагадаємо, Стокгольмський арбітраж заборонив Мін’юсту примусовий продаж 99,77% акцій Промінвестбанку, які були зареєстровані на ВЕБ.РФ, до вирішення арбітражем питання, чи порушує зазначена реалізація акцій норми міжнародного права.

Однак Верховний Суд погодився з висновком Київського апеляційного суду, що виконання згаданого арбітражного рішення про вжиття забезпечувальних заходів призвело б до зупинення виконання рішення Міжнародного арбітражного суду в Гаазі від 2 травня 2018 року.

Цим рішенням було задоволено позов низки компаній, пов’язаних з Коломойським і його партнерами, щодо стягнення з Росії $159 млн як компенсації за нерухоме майно, експропрійоване в Криму після анексії РФ.

У березні 2020 року 99,77% Промінвестбанку продали за 268,7 млн грн на біржі ПФТС. Переможцем аукціону стала компанія «Фортіфай», серед засновників якої з’явилися люди Коломойського. Пізніше бізнесмен і банкір Сергій Тігіпко вирішив купити «Фортіфай» і НБУ дозволив цю угоду.

На кошти від продажу Промінвестбанку претендує Ощадбанк, який також виграв у Стокгольмському арбітражі позов до Росії через анексію Криму.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *