Верховний Суд зупинив стягнення $350 млн з ПриватБанку на користь Суркісів

Верховний Суд 8 вересня відкрив касаційне провадження за скаргою Кабінету міністрів і задовольнив клопотання Приватбанку на рішення судів у справі щодо депозитів Суркісів у ПриватБанку.

Таким чином Суд зупинив виконання ухвали Печерського районного суду Києва від 9 лютого 2017 року та постанови Київського апеляційного суду від 10 червня 2020 року до закінчення касаційного провадження у справі №757/7499/17-ц.

Задовольняючи клопотання, Верховний Суд врахував, що рішенням Печерського суду від 2 вересня 2020 року визначено порядок виконання ухвали Печерського суду від 9 лютого 2017 року, зокрема шляхом стягнення з ПриватБанку грошових коштів у сумі $347 млн.

«Колегія суддів визнала обґрунтованість настання ризиків для заявника до ухвалення рішення судом касаційної інстанції у цій справі, а також імовірність утруднення повороту виконання судового рішення у разі його скасування Верховним Судом», – йдеться в рішенні.

Нагадаємо, 8 вересня Міністерство юстиції подало апеляційну скаргу на ухвалу Печерського суду Києва про примусове стягнення з ПриватБанку $350 млн на користь офшорних компаній Суркісів.

Мін’юст також подав скаргу на суддю Печерського райсуду Сергія Вовка до Вищої ради правосуддя через це рішення без розгляду справи по суті.

2 вересня Печерський суд за головування судді Сергія Вовка ухвалив рішення, яке загрожує державному ПриватБанку втратою майже 10 млрд грн.

Суд ухвалив порядок примусового стягнення з банку $350 млн на виконання суперечливого позову компаній братів Суркісів щодо обслуговування депозитів, конвертованих у капітал ПриватБанку під час його націоналізації.

Печерський суд також санкціонував арешт майна ПриватБанку в разі відмови сплати компаніям Суркісів 10 млрд грн.

7 вересня в Верховній Раді зареєстровано законопроєкт авторства Мін’юсту, який заблокує примусове стягнення з ПриватБанку $350 млн на користь компаній Суркісів.

НАБУ відкрило кримінальне провадження за фактом незавершеного замаху на заволодіння майном ПриватБанку в особливо великих розмірах.

Йдеться про $250 млн депозитів (і $100 млн відсотків за ними) шести офшорних компаній сім’ї Суркісів, які були розміщені в кіпрському філіалі ПриватБанку за часів, коли власниками банку були Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов. Ці кошти, як кошти пов’язаних осіб, були конвертовані в капітал банку перед його націоналізацією. Тому на поточний момент жодних депозитів, виконання яких як запобіжних захід вимагає суддя Вовк, у ПриватБанку немає.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *