Верховна Рада України схвалила два законопроекти для прискорення розмінування України

Верховна Рада України схвалила два законопроекти для прискорення розмінування України

«Законопроекти №11258 та №11259, основна мета яких – пришвидшити темпи розмінування нашої країни, були підтримані всіма фракціями і групами у парламенті, а в профільному комітеті взагалі підтримано одноголосно, повідомляє народний депутат Олександр Горенюк.

На сьогоднішній день Україна є найбільш замінованою країною у світі. Близько 174 тис. км² залишаються замінованими. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Верховна Рада України».

З огляду на триваючі бойові дії площа території мінного забруднення зростатиме швидше за обсяг розмінованих територій.

Міни та інші вибухові залишки війни будуть становити загрозу ще протягом десятиліть, що є значною перешкодою для відновлення України та стійкого економічного розвитку.

За інформацією ДСНС, один сапер вручну розміновує 10 м² у день, у той час як машина може розмінувати до 5000 м² за зміну. Тому важливою складовою ефективного розмінування є широке використання механізованого розмінування.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Основними виробниками транспортних засобів механізованого розмінування є 7 країн, зокрема Хорватія, Словаччина, Велика Британія.

Законопроекти №№11258, 11259 створюють умови для вітчизняного виробництва. В Україні наразі функціонують кілька підприємств, які намагаються виробляти подібні машини в середині країни.

Однак, на сьогоднішній день в Україні сертифіковано лише 1 машину механізованого розмінування, яка зібрана українським підприємством з комплектуючих, ввезених з Хорватії.

Причина в тому, що на даному етапі виробництво машин механізованого розмінування потребує іноземних складових (електроніка, зв’язок, двигун), без яких виробництво є неможливим.

Законопроекти №№11258, 11259 передбачають звільнення від оподаткування ввізним митом та податком на додану вартість складових (матеріалів, вузлів, агрегатів, у тому числі машинокомплектів), що ввозяться для виробництва та ремонту машин.

Таким чином, створюються сприятливі умови для виробництва машин механізованого розмінування, створюються додаткові робочі місця, здешевлюється вартість кінцевої продукції, а головне – пришвидшуються теми розмінування нашої країни.»

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *