Верховний суд Південної Кароліни підтримав застосування «меню смертної кари»

Верховний суд Південної Кароліни підтримав застосування «меню смертної кари»

Верховний суд Південної Кароліни підтримав закон штату, який дає засудженим до смертної кари вибір із трьох методів страти: ураження електричним струмом, розстріл або смертельна ін’єкція.

Закон зі змінами, внесеними в 2021 році, не порушує конституцію штату, яка відома як Декларація прав, постановив Верховний суд штату у своїй більшості від 31 липня. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Я і Закон».

У конституційному положенні штату сказано: «Не вимагаються надмірні застави, … не можуть застосовуватися жорстокі, тілесні чи незвичні покарання».

Закон визначає ураження електричним струмом як спосіб страти за замовчуванням, якщо ув’язнений не вибере смертельну ін’єкцію або розстріл. Немає жодного порушення конституції, тому що у в’язнів є вибір.

«У контексті конституційного принципу, згідно з яким наша держава може виконувати смертну кару щодо тих, на кого вона була винесена законно, вибір не можна вважати жорстоким, оскільки засуджений може вибрати, щоб держава застосувала метод, який він та його адвокати вважають заподіє йому найменший біль», – написав суддя Фью.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

«У цьому ж контексті вибір не може бути незвичайним, оскільки заборона (конституції штату) на «незвичайне покарання» не мала на меті перешкоджати інноваційним зусиллям зробити страту менш нелюдською», – написав він.

Алабама також дає ув’язненим три варіанти, сказав Фью. Варіанти: смертельна ін’єкція — метод страти за замовчуванням — і ураження електричним струмом або азотна гіпоксія.

Державний експерт, наприклад, засвідчив, що людина миттєво втрачає свідомість, якщо її вбити електричним стільцем, тоді як експерти щодо в’язнів сказали, що ніхто не знає, скільки часу потрібно мозку, щоб втратити відчуття.

З іншого боку, ув’язнений, який помер від розстрілу, «ймовірно, відчує біль, можливо, нестерпний біль», писав Фью, але це, ймовірно, триватиме лише 10-15 секунд. Однак могло б бути гірше, якщо відбудеться «велика серія страти, під час якої кожен член розстрільної команди просто промахнеться серцем ув’язненого».

«З усією цією невизначеністю, що є, по суті, найменш нелюдським методом убивства іншої людини, «вибір» був конституційною відповіддю», — писав Фью.

Двоє суддів приєдналися до думки Фью, хоча один написав окрему часткову думку, щоб висловити свої погляди на значення жорстокого та незвичайного.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Частково погоджуючись із цим, тодішній головний суддя Дональд В. Бітті сказав, що він погоджується, що закон не є неконституційним у цілому, але він дійсно вважає, що страта електричним струмом або розстріл порушує державну заборону на жорстокі, тілесні чи незвичайні покарання.

Іншою частковою згодою та незгодою нинішній голова суду Джон У. Кіттредж сказав, що він визнає, що розстріл є незвичайним і, отже, неконституційним.

За даними AP, у Південній Кароліні не страчували жодного в’язня з 2011 року. Зараз у камері смертників перебувають 32 ув’язнених.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *