Війна дуже ускладнила інкасацію готівки

Про проблеми із перевезенням готівки банкіри розповіли під час круглого столу «Робота фінансової системи в умовах воєнного стану: нова реальність».

«Банкоматна мережа працює на 70% своєї потужності. Є точки, де ми не можемо фізично підвезти готівку в банкомат, або де немає зв’язку чи якісь інші причини, які унеможливлюють роботу мережі», – розповів член правління, відповідальний за роздрібний бізнес Ощадбанку Антон Тютюн.

Він наголосив, що операції з готівкою стали дорожчими і більш небезпечними. «Готівка стала значно дорожчою, особливо в умовах, коли інкасація утруднена, і переміщення в країні – це зараз нелегка справа», – зазначив Антон Тютюн.

Ускладнює інкасацію ще й те, що багато банків віддали свою броньовану техніку на потреби армії та оборони. «ПУМБ віддав більше половини свого парку броньованих машин, які використовувалися в інкасації: переважно в Києві та на сході країни. На заході працюємо більш-менш нормально», – каже заступник голови правління ПУМБ з роздрібного бізнесу Себастіан Рубай.

Рубай зазначив, що ПУМБ співпрацює в цій сфері із Ощадбанком. «В нас найбільша в країні служба інкасації. І ми, звісно, допомагаємо нашим військовим. Але в нас свій фінансовий фронт в країні, і клієнти потребують банківських послуг. І це наш щоденний внесок, щоб все працювало: і банкомати, і відділення не тільки Ощадбанку, але й інших банків. Перевозити готівку – зараз, мабуть, найнебезпечніша робота, також, звичайно, робота у відділеннях. І кожного дня у нас щось прилітає до відділень», – каже Антон Тютюн.

Банки більше не можуть віддавати техніку, бо її ледве вистачає, щоб забезпечити грошима країну. «У нас власна інкасація і працюємо її силами. З початку війни ми передали Збройним силам України 35% свого броньованого автопарку. Той залишок, який в нас є, забезпечує інкасацію по Україні повністю. Крім того, ми забезпечуємо повний аутсорсинг роботи з готівкою нашим клієнтам – це 600 торгових точок», – каже голова правління Альфа-Банку Алла Комісаренко.

Але банк може інкасувати не всі свої відділення. «Є відділення, які інкасували інші банки за договорами. На жаль, на сьогодні пріоритети в банках інші – вони забезпечують потреби ЗСУ і тих підприємств, які здійснюють мобілізаційні заходи. Ми ці проблеми майже вирішили, і відділення, і банкомати підкріплюються готівкою», – запевнила Алла Комісаренко.

НБУ активізує допомогу із створенням нової логістики готівки. «На сьогодні є проблеми із вивезенням готівки в Києві та Львові, але, як звучало на нараді в Національному банку, у Львові вже готується новий готівковий центр НБУ», – анонсувала вона.

Складні часи вимагають нестандартних рішень. «На жаль, у нас немає власної інкасаторської служби. Іноді нам допомагають, іноді – ні. Ми цю проблему вирішуємо, – розповів голова правління ТАСкомбанку Володимир Дубєй. – Всю готівку, яку сьогодні приймаємо від клієнтів, ми «утилізуємо» через мережу банкоматів або через касу, видаючи людям з карток гроші».

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *