Викритого на хабарі поліцейського виправдано у зв’язку з провокацією хабаря

Шаргородський районний суд Вінницької області виправдав заступника начальника слідчого відділення Шаргородського відділення Жмеринського відділу поліції.

Йому інкримінували отримання неправомірної вигоди службовою особою. Навесні 2018 року суд визнав невинуватим обвинуваченого.

Як вбачається із матеріалів кримінального провадження, заступник начальника слідчого відділення нібито вимагав та отримав неправомірну вигоду у розмірі три тисячі гривень за повернення раніше вилученого та поміщеного на арештмайданчик автомобіля.

Один із головних доказів, на якому фактично «будувалося» кримінальне провадження – це покази одного із свідків. Саме він і пропонував хабар обвинуваченому, співпрацюючи із правоохоронними органами.

– Лінія поведінки до залучення його до участі у негласних слідчих розшукових діях дають підстави для висновку, що в даному випадку має місце провокація злочину з метою подальшого викриття.

На думку суду, даний злочин змодельований правоохоронними органами, – йдеться у вироку Шаргородського районного суду Вінницької області.

Суддя, крім того, застосувала практику Європейського суду із прав людини (ЄСПЛ). У вироку зазначено, що ЄСПЛ чітко розмежував межі дозволеного під час проведення правоохоронцями негласних слідчих дій.

– Якщо правоохоронці, з метою штучного збільшення показників боротьби зі злочинністю, спеціально залучають для цього підготовлену особу, яка в подальшому під їхнім контролем активними діями провокує “злочинця” до вчинення кримінального правопорушення, то докази на підтвердження винуватості, здобуті в ході такої провокації, суд зобов’язаний визнати як недопустимі, а особу обвинуваченого – виправдати, – прописано у вирокові.

Відтак, суддя Тетяна Соколовська своїм вироком визнала невинуватим та виправдала заступника начальника слідства шаргородської поліції. Прокуратура подала апеляційну скаргу.

Слухання призначені в Апеляційному суді Вінницької області. Запобіжний захід у вигляді застави – скасували, а 128 тис грн повернули заставодавцю. Вироком також скасовано арешт на земельну ділянку, будинок та майно фігуранта справи.

Нагадаємо, що суддя Тетяна Соколовська із Шаргородського райсуду Вінниччини увійшла до списку десяти найкращих суддів України. До десятки найкращих вершителів правосуддя увійшли судді, які найвдаліше застосовують у своїй практиці рішення Європейського суду з прав людини за статтею 5 «Право на свободу» Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Орися Восьмирук

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *