Вимагання поліцейским у водія документів без доказів правопорушення – незаконне

Працівниками поліції було зупинено автомобіль. Підставою зупинки стало нібито порушення водієм правил дорожнього руху, а саме порушення правил обгону.

На прохання водія інспектор не надав жодних доказів правопорушення. Через це водій принципово відмовився пред’явити документи через відсутність, на його думку, правопорушення і відповідно підстав для зупинки автомобіля.

Як наслідок, інспектор виніс відносно водія постанову на підставі ч.1 ст.126 КУпАП за непред’явлення документів та наклав штраф у розмірі 425 грн.

Водій оскаржив штраф поліції у суді. Він наполягав, що не порушував ПДР, а тому інспектор не мав правових підстав вимагати у нього відповідні документи. Відтак водій вказував, що в його діях відсутній склад правопорушення за ч.1 ст.126 КУпАП.

Розглядаючи матеріали справи, суди першої та апеляційної інстанції наголосили, що однією з підстав зупинки є порушення водієм Правил дорожнього руху. За що водія і було зупинено. При цьому, суди встановили, що інспектор не мав доказів порушення водієм правил дорожнього руху.

Враховуючи зазначене, суди зробили висновок, що якщо поліцейським не задокументовано та не доведено належними і допустимими доказами факту порушення водієм правил дорожнього руху, то вимога інспектора до водія про пред’явлення документів на право керування є неправомірною (рішення від 20.11.2020 у справі № 473/1404/20).

У своїх висновках суди також послались на правову позицію Верховного суду у постановах від 15.03.2019 року по справі №686/11314/17 та від 22.10.2019 року по справі №161/7068/16-а.

За наслідками розгляду справи постанову поліції визнано незаконною та скасовано. Рішення є остаточним і оскарженню не підлягає.

Джерело: Дорожній адвокат

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *