Власника Idea Bank звинувачують у причетності до фінансової піраміди

Міністерство юстиції Польщі подало клопотання про арешт мажоритарного власника та голови наглядової ради польського Idea Bank Лешека Чарнецького.

Про це заявив глава польського Мін’юсту Збіґнєв Зьобро, повідомляє Reuters.

За його словами, Чарнецький підозрюється в шахрайстві, пов’язаному з фінансовою пірамідою GetBack. За даними польського антимонопольного управління, в березні 2016 року Idea Bank продавав своїм клієнтам облігації GetBack, через що вони зазнали величезних збитків.

Міністр заявив, що якщо суд вирішить затримати Чарнецького, Польща видасть міжнародний ордер на його арешт, оскільки він знаходиться за кордоном. Злочин, в якому звинувачується власник Idea Bank, може бути покарано 15 роками позбавлення волі.

У прокуратурі вважають, що Чарнецкі особисто сприяв продажу облігацій піраміди GetBack через Idea Bank і має понести за це відповідальність.

Пресслужба суду Варшави заявила, що розгляне це клопотання в жовтні 2020 року.

У свою чергу Idea Bank хоче, щоб усі питання, пов’язані з GetBack і його фінансовими інструментами, були проаналізовані та пояснені. «Ідея Банк працює без збоїв. Ми залишаємося на зв’язку з контролюючими органами», – заявили в банку.

GetBack – польська колекторська компанія, яка купувала портфелі боргів і займалася стягненням заборгованостей у 2012-2018 роках. У 2017 році вона вийшла на Варшавську біржу та почала продаж акцій.

GetBack зіткнулася з проблемами в 2018 році, коли придбала великі портфелі проблемних боргів за вищими цінами, ніж конкуренти, фінансуючи їх за рахунок випусків короткострокових облігацій.

У 2018 році компанія оголосила про банкрутство. Суд порушив прискорену процедуру реструктуризації GetBack, а регулятор фінансового ринку направив в прокуратуру повідомлення про правопорушення відносно діяльності компанії.

З’ясувалося, що власники GetBack підробляли фінансову звітність і виводили кошти. Понад 9 тисяч поляків купили облігації компанії, але не отримали інвестовані кошти назад. Загальний збиток від махінації оцінюється в 2,5 млрд злотих ($675 млн). Діяльність компанії вважається однією з найбільших афер у Польщі за останні роки.

У грудні 2019 року польський Getin Holding S.A. заявив про наміри продати український Idea Bank інвестиційній компанії Dragon Capital.

Після цього Getin Holding оголосив про угоду про продаж 100% акцій українського Ідея Банку групі компаній Dragon Capital майже за 1,4 млрд грн ($58,5 млн), що складає близько 1,6 капіталу.

Планувалося, що передача частки в Ідея Банку Україна буде здійснена до 31 травня 2020 року.

Однак наприкінці червня стало відомо, що сторони розірвали договір і Getin Holding відмовився продавати банк. Сторони не змогли протягом встановленого терміну узгодити ціну продажу Ідея Банку.

Також до цього часу Getin Holding не отримав жодної інформації про затвердження угоди Національним банком, що «було однією з умов переходу права власності на акції в Ідея Банку».

27 серпня СБУ заблокувала роботу піраміди B2B Jewelry, організатори якої привласнили більше $250 млн понад 600 тисяч вкладників.

Суд обрав запобіжні заходи двом фігурантам справи про фінансову піраміду B2B Jewelry. Зокрема засновника B2B Jewelry Миколу Гонту посадили під цілодобовий домашній арешт.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *