Воєнний стан: коли обмежуватимуть конституційні права та кого призвуть

Воєнний стан в Україні набув чинності. Факти ICTV розповідають, як це вплине на життя громадян, кого будуть призивати та чому не варто панікувати.

Воєнний стан в Україні остаточно запроваджено.

Він набуває чинності після публікацій указу президента одночасно з законом України в офіційних засобах масової інформації. Відповідно 28 листопада Голос країни нарешті опублікував відповідні документи.

Воєнний стан: коли обмежуватимуть конституційні права та кого призвуть

Воєнний стан діє в десяти областях України 30 діб – з 26 листопада по 26 грудня 2018 року.

Області, в яких запроваджено воєнний стан – Одеська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька, Луганська, Донецька, Сумська, Харківська, Чернігівська, Вінницька області.

Нагадаємо, уряд запровадив воєнний стан у зв’язку з агресією Росії в Керченській протоці.

В житті громадян нічого не зміниться

Щойно поступила пропозиція  ввести воєнний стан, в суспільстві розпочалась паніка. Особливо після публікації указу президента, де прописувались обмеження дванадцяти фундаментальних прав і свобод громадян. Заберуть автомобіль, виселять з квартири, введуть комендантську годину, заберуть на фронт прямо з вулиці – яких тільки чуток не ходило.

Президент України запевняє, що обмежень для громадян не буде:

– Наголошу, що в указі я не передбачаю жодних заходів, пов’язаних із обмеженням прав і свобод громадян, впровадженням цензури тощо.

У якому випадку будуть обмежувати права, розповів адвокат Ростислав Кравець:

Воєнний стан: коли обмежуватимуть конституційні права та кого призвуть

– В цих областях можуть бути, саме можуть, створені військові адміністрації. Вони, в свою чергу, можуть певним чином обмежувати права громадян та вводити правила чи заборони. Обмеження будуть прописані у рішеннях військової організації, яка буде створена в цих регіонах.

Таким чином, допоки мова про створення військових адміністрації не йде, в житті громадян нічого не зміниться. Адже офіційних заяв про необхідність їх створення не було.

– Підстав для створення військових адміністрацій немає, – запевнив на прес-брифінгу 28 листопада генерал-майор Радіон Тимошенко, заступник начальника Генштабу Збройних Сил України.

Сьогодні жодних обмежень у громадян немає – ні на мирні зібрання, ні на інші права, що передбачені їм Конституцією і законодавством України,  – наголошує адвокат.

Заспокоює суспільство і прем’єр-міністр Володимир Гройсман:

– Українці, живіть звичайним життям – працюйте, навчайтеся, народжуйте дітей. Я переконаний, що через 30 днів ми будемо мати підстави, щоб не продовжувати воєнний стан.

Які права можуть обмежити?

Деякі права та свободи все таки можуть обмежити у разі необхідності. Ростислав Кравець пояснив, які конституційні права обмежують і що це означає.

  • Стаття 30 – Недоторканність житла. Можуть дати дозвіл на розміщення громадян, військових підрозділів чи техніки на території вашого житла.
  • Стаття 31 – Таємниця листування і телефонних розмов. У разі необхідності ваші розмови можуть прослуховуватись, відслідковуватись переписки у меседжерах. Так, як зараз це відбувається в Донецькій і Луганській областях.
  • Стаття 32 – Невтручання в особисте та сімейне життя.  Це також стосується розміщення у вашому будинку осіб, тобто втручання у ваші права на особисте життя.
  • Стаття 33 – Свобода пересування.  Можуть запровадити заборони чи обмеження на в’їзд/виїзд з території.  Може запроваджуватись як по всій області, так і на окремій території.
  • Стаття 34 – Свобода слова і думки. Передбачені обмеження або заборона діяльності ЗМІ. Можуть, наприклад, заборонити телепередачу або статтю.
  • Стаття 38 – Право обирати і бути обраним. Йдеться про заборона на проведення будь-яких виборів. Як місцевих, так і всеукраїнських – президентських та парламентських.
  • Стаття 39 – Збори, мирні мітинги, демонстрації.
  • Стаття 41 – Непорушність права приватної власності.Військові можуть вилучити транспорт, мобільні телефони, техніку. Але у такому випадку вони мають дати відповідну довідку про вилучення.
  • Стаття 42 – Право на підприємницьку діяльність. Можуть регулювати приватні перевезення або заборонити продаж певних товарів – цигарок, алкоголю.
  • Стаття 43 – Заборона примусової праці. Вас можуть відправити на примусову роботу. Наприклад, якщо виникне необхідність – дадуть лопату і відправлять копати окопи.
  • Стаття 44 – Право на страйк.
  • Стаття 53 – Право на освіту. Тимчасово можуть припинити навчання у закладах освіти – можуть зняти дітей з уроків, якщо їхньому життю щось загрожує, можуть закрити школу, університет.

Кого призивають?

Загальної мобілізації не передбачено.

У разі необхідності будуть задіяні резерви першої черги.

До резервів першої черги відносять резервістів і військовозобов’язаних, які вже мали досвід в антитерористичній операції.

У законі про введення воєнного стану йдеться про часткову мобілізацію і лише у разі необхідності:

– У період дії воєнного стану часткова мобілізація оголошується президентом України у строки і в обсягах відповідно до загроз національній безпеці  і обороні України.

Президент запевнив, що не планує оголошувати мобілізацію, якщо Росія не проявить агресію:

– Не планую поки що вдаватися до повної чи часткової мобілізації – ця можливість залишається відкритою, лише якщо Росія таки вдасться до подальшої ескалації.

Та шахраї вже почали активно користуватись всезагальною панікою. Так, на території Сумської області громадяни отримали повідомлення з проханням з’явитись до найближчих військових частин. В інших частинах України приходили повідомлення про вилучення авто на єврономерах задля потреб Міністерства оборони, попередження про прослуховування телефонних розмов.

 

Міноборони спростовує свою причетність до подібного роду провокацій. Вони звинувачують “фабрику тролів” спецслужб Російської Федерації.

Для паніки немає підстав. У будь-якому випадку, спочатку інформація буде з’являтись на офіційних ресурсах. Слід уважно читати інформацію від Адміністрацій президента, Кабміну, Міністерства внутрішніх справ та ін.

Якщо почнеться мобілізація – там попередять, якщо почнеться обмеження прав і свобод – також попередять. Наразі воєнний стан не впливає на життя громадян.

Воєнний стан – звичайна практика країн, які перебувають у стані війни. За останні 10 років такий шлях пройшли і Грузія, і Ізраїль. Їхній приклад показує, що у воєнному стані країна може існувати та розвиватись нормальними темпами.

Лілія Ященко, Факти ICTV

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *