ВР в черговий раз тихо змінила під певних осіб Закон України «Про судоустрій і статус суддів»

Сьогодні Верховною Радою України було прийнято Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів» (реєстр № 9260).

Про це повідомляє портал Судової влади України.

Документом деталізовано положення ст.84 Закону «Про судоустрій і статус суддів» щодо проведення кваліфікаційного оцінювання, а саме дану статтю доповнено новою частиною наступного змісту:

«Суддя, який приймав участь у конкурсі на зайняття вакантної посади судді апеляційного суду, вищого спеціалізованого суду або Верховного Суду, проте не був рекомендований на посаду за результатами проведення конкурсу, з дня визначення результатів конкурсу вважається таким, що пройшов кваліфікаційне оцінювання та відповідає займаній посаді (підтвердив здатність здійснювати правосуддя у відповідному суді):

  1. у разі прийняття рішення ВККС України про підтвердження ним здатності здійснювати правосуддя у відповідному суді за результатами проведення конкурсу;
  2. за відсутності рішення, передбаченого у пункті 1 − у разі успішного складання іспиту під час проходження кваліфікаційного оцінювання для участі у конкурсі та відсутності рішення Вищої кваліфікаційної комісії судді України про непідтвердження здатності здійснювати правосуддя у відповідному суді за результатами проведення конкурсу, в тому числі у випадку зупинення кваліфікаційного оцінювання стосовно такого судді. Окремого рішення ВККС України у випадку, передбаченому у пункті 2, не приймається.

Положення цієї частини поширюється на всіх суддів, що приймали участь у конкурсах на зайняття вакантних посад суддів апеляційного суду, вищого спеціалізованого суду або Верховного Суду, оголошених та/або проведених як до, так і після прийняття цієї норми.

Реєстр суддів, що підтвердили відповідність займаній посаді (здатність здійснювати правосуддя у відповідному суді) в порядку та за умов, визначених цією частиною, веде Державна судова адміністрація України. Відомості до Реєстру вносяться за заявою судді. Включення судді до Реєстру є підставою для здійснення перерахунку та виплати суддівської винагороди з дня, коли він вважається таким, що пройшов кваліфікаційне оцінювання та підтвердив відповідність займаній посаді (здатність здійснювати правосуддя у відповідному суді) та автоматично припиняє розпочате стосовно нього кваліфікаційне оцінювання, а також виключає можливість призначення нового кваліфікаційного оцінювання щодо такого судді, крім випадків проведення кваліфікаційного оцінювання за заявою судді для участі у новому конкурсі на зайняття вакантної посади або у зв’язку з накладенням дисциплінарного стягнення».

Вказаний Закон, крім окремих положень, набирає чинності 1 січня 2019 року.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

1 reply
  1. Rostyslav Kravets
    Rostyslav Kravets says:

    В очередной раз надругались над судебной ветвью власти. Инициаторов не сильно интересует, что параметры квалифоценивания на соответствия занимаемой должности и конкурса в Верховный суд абсолютно разные. Но раз кому-то это нужно, то решили уровнять.

    Еще одно подтверждение того, что все эти конкурсы – филькина грамота и просто ширма скрывающая глубинную разруху судебной системы.

    Відповіcти

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *