ВС нагадала про зворотну дію в часі закону та строки давності

ВС нагадала про зворотну дію в часі закону та строки давності

Нероз’яснення судом про закінчення строку давності притягнення особи до кримінальної відповідальності є порушенням вимог кримінального процесуального закону.

На це звернув увагу Касаційний кримінальний суд, скасовуючи ухвалу апеляційного суду у справі №481/877/19. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Закон і Бізнес».

У цій справі особу було засуджено за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених чч.1, 3 ст.362, чч.2, 3, 4 ст.358, ч.3 ст.190 КК і призначене остаточне покарання у виді позбавлення волі на строк 3 роки 3 місяці з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з фінансово-банківською діяльністю, на строк 1 рік. На підставі ст. 75 КК особу звільнено від відбування призначеного основного покарання з іспитовим строком 1 рік.

На час вчинення особою цих кримінальних правопорушень положення стст.12 та 49 КК діяли в редакції закону від 15.11.2011 №4025-VI.

Проте 1.07.2020 набув чинності закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» від 22.11.2018 №2617-VIII. Вчинені особою кримінальні правопорушення, передбачені чч.2,4 ст.358 КК віднесено до кримінальних проступків, а ч.1 ст.362 КК — до нетяжких злочинів.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

ККС відзначив, що нова редакція цієї норми закону про кримінальну відповідальність є більш м’якою, ніж попередня, тому має місце зворотна дія закону в часі.

Як убачається з матеріалів кримінального провадження, на час розгляду кримінального провадження в апеляційному порядку з дня вчинення особою кримінальних правопорушень, передбачених чч.2, 4 ст.385, ч.1 ст.362 КК, минули строки давності, передбачені пп.1, 2 ч.1 ст.49 КК.

Проте, суд апеляційної інстанції, не забезпечивши участь обвинуваченої в судовому засіданні, всупереч вимогам ч.2 ст.285 КПК не вжив належних заходів щодо роз’яснення особі права бути звільненою від кримінальної відповідальності за чч.2, 4 ст.358, ч.1 ст.362 КК у зв`язку із закінченням строків давності.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *