ЄСПЛ оприлюднив рішення по справі ТОВ "Світ розваг" та інші проти України з компенсацією в 512 914 євро

ЄСПЛ оприлюднив рішення по справі ТОВ “Світ розваг” та інші проти України з компенсацією в 512 914 євро

27 червня на сайті ЄСПЛ оприлюднено рішення по справі Svit Rozvag, TOV and Others v. Ukraine (Applications nos. 13290/11 and 2 others). Справа стосувалася заборони на азартні ігри, запровадженої в Україні в 2009 році.

Заявники – дві українські компанії, Світ Розваг, ТОВ, що базується в Харкові, та Ігро-Бет, ПП, що базується у Львові; та одна українська громадянка Наталія Станко, 1975 року народження, яка проживає у м. Лоза Іршавського району Закарпатської області (все в Україні).

Двоє з заявників керували гральним бізнесом, а третій (Ігро-Бет, ПП), який отримав ліцензію незадовго до заборони, був позбавлений можливості розпочати фактичний бізнес.

У відповідь на пожежу в травні 2009 року в ігровому закладі у Дніпрі, де загинули дев’ять чоловік і поранено одинадцять, парламент ухвалив закон про заборону грального бізнесу.

Незадовго до повної заборони Міністерство фінансів також негайно призупинило всі ліцензії на азартні ігри. Парламент подолав вето Президента України на закон у червні 2009 року, і він негайно набрав чинності. Усі ліцензії заявників на азартні ігри були скасовані відповідно до нового закону.

Вони подали позови про компенсацію, які всі були відхилені.

Усі заявники посилалися, зокрема, на статтю 1 Протоколу № 1 (захист власності) у зв`язку з відкликанням ліцензій на азартні ігри без компенсації. Пані Станко також скаржилася на цю ж статтю про призупинення її ліцензії у травні 2009 року. Компанія Світ Розваг, ТОВ та пані Станко також подали скарги за пунктом 1 статті 6 (право на справедливий судовий розгляд) щодо провадження у справі про відшкодування, зокрема, національні суди не змогли прокоментувати свої аргументи на підтримку своїх вимог, які спиралися на Конвенцію та практику Страсбурзького суду.

Відсутність порушення пункту 1 статті 6 – стосовно компанії «Світ Розваг», скарга ТОВ «Станко» за статтею 6 § 1 заявила про неприйнятність.

Порушення статті 1 Протоколу № 1 – щодо пані Станко з приводу призупинення її ліцензії.

Порушення статті 1 Протоколу № 1 – з огляду на скасування ліцензій заявників.

Справедлива сатисфакція:

Суд визнав, що визнання порушень само по собі є достатньою справедливою компенсацією за будь-яку моральну шкоду, завдану заявникам.

Вона також присудила 300 000 євро «Світ Розваг», ТОВ, 58 500 євро пані Станко і 135 000 євро – Ігро-Бет, ПП, на відшкодування матеріальної шкоди, і 17 000 євро – «Світу Розвагу», ТОВ, 2200 євро пані Станко, і EUR 214 на Ігро-Бет, ПП, стосовно судових витрат.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

1 reply
  1. Rostyslav Kravets
    Rostyslav Kravets says:

    А вот и последствия безграмотного принятия Законов и отсутствия компенсации, а также отсутствия в Украине реальной защиты от государственного беззакония. Скоро такое же будет по ликвидируемым НБУ и ФГВФЛ банкам и отсутствием реальных механизмов защиты прав вкладчиков и клиентов банков.

    Відповіcти

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *