З 01 січня 2022 року для платників єдиного податку 2-4 групи застосування РРО/ПРРО є обов’язковим.

З 01 січня 2022 року для платників єдиного податку другої-четвертої групи застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій є обов’язковим. 

Застосування РРО/ПРРО не є обов’язковим для:

— ФОПів-платників єдиного податку першої групи;

— ФОПів-платників єдиного податку другої-четвертої груп, які здійснюють роздрібну торгівлю на території села і не продають підакцизні товари.

При цьому, пункт про торгівлю на території села не застосовується, і таким підприємцям також обов’язково застосовувати РРО/ПРРО, за наявності хоча б однієї з таких умов:

  • річний обсяг розрахункових операцій перевищує 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (у 2022 році — 1,09 млн грн) на один структурний (відокремлений) підрозділ;
  • така роздрібна торгівля здійснюється в торговельному об’єкті, в якому також здійснюється торгівля підакцизними товарами;
  • такими фізичними особами — підприємцями також здійснюється дистанційна торгівля, зокрема через Інтернет;
  • сільськими радами та радами об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом, прийнято рішення про обов’язкове застосування на території села РРО/ПРРО для форм і умов проведення діяльності, визначених у цьому пункті.

РРО/ПРРО можна не використовувати при здійсненні розрахунків за послуги у разі проведення таких розрахунків виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів. 

Тобто, наприклад, при здійсненні Інтернет-торгівлі, але виключно за умови безготівкових розрахунків, тобто:

  • оплати з розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок, відкритий в установі банку, без застосування платіжних карток;
  • зарахування готівкових коштів на розрахунковий рахунок в касі банку;
  • зарахування готівкових коштів на розрахунковий рахунок з використанням програмно-технологічних комплексів самообслуговування, які належать фінустановам.

В інших випадках для платників єдиного податку другої-четвертої групи, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (у тому числі із застосуванням електронних платіжних засобів), застосування РРО/ПРРО з 01 січня 2022 року є обов’язковим. 

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *