З 1 липня контрабанда будь-яких товарів підлягатиме кримінальній відповідальності

1 липня 2024 року, набрали чинності положення Закону України «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо криміналізації контрабанди товарів» № 3513-IX від 09.12.2023, якими встановлюється кримінальна відповідальність за контрабанду товарів.

Мова йде про статтю 2013, якою доповнено Кримінальний кодекс України. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «PRAVO».

З 1 липня контрабанда будь-яких товарів підлягатиме кримінальній відповідальності

Так, контрабанда, тобто переміщення через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю товарів (крім підакцизних товарів та електричної енергії), вчинена в значному розмірі (якщо загальна вартість предметів контрабанди в п’ять тисяч і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян), карається штрафом від десяти тисяч до двадцяти п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Та сама дія, вчинена за попередньою змовою групою осіб, або особою, раніше судимою за контрабанду, або службовою особою з використанням службового становища, або у великому розмірі (якщо загальна вартість предметів контрабанди у десять тисяч і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян), карається штрафом від п’ятдесяти тисяч до сімдесяти п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Таким чином, штрафні санкції становлять:

  • за товарну контрабанду вартістю від 7,57 до 15,14 млн грн — від 170 до 425 тис. грн;
  • за товарну контрабанду вартістю понад 15,14 млн грн — від 850 тис. грн до 1 млн 275 тис. грн.

Якщо товарна контрабанда вчиняється організованою групою, відповідні діяння караються позбавленням волі на строк від семи до одинадцяти років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *