З інтернет-оператора стягнули моральну шкоду за розголошення персональних даних правоохоронцям

Київський апеляційний суд стягнув із ТОВ «Айол Нет» 55 тис. грн моральної шкоди за розголошення персональних даних.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на постанову від 12 червня.

21 березня 2016 року між позивачем та ТОВ «Айол Нет» було укладено договір надання постійного доступу до інтернету. Але в порушення умов дотримання конфіденційності персональних даних, директор ТОВ повідомив працівникам правоохоронного органу персональні дані клієнта, внаслідок чого у орендованому приміщенні клієнта було проведено обшук та вилучено належне йому на праві власності майно.

Постановою Дарницького районного суду м. Києва від 30 серпня 2017 року директора компанії визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення у сфері захисту персональних даних, передбаченого ч. 4 ст. 188-39 КУпАП, однак звільнено від відповідальності за спливом строків накладення адміністративного стягнення.

Позивач стверджує, що порушення «Айол Нет» права на захист персональних даних стало для нього психотравмуючою ситуацією та призвело до моральних страждань.

Рішенням Дарницького районного суду Києва від 12 лютого 2020 року позов задоволено частково. Суд стягнув з ТОВ «Айол Нет» на користь позивача 126 433 грн  в рахунок відшкодування моральної шкоди, 16 209 грн вартості експертного психологічного дослідження, 1 264 грн судового збору і 18 тисяч грн. витрат на правничу допомогу.

«Айол Нет» оскражило рішення суду, вказуючи, що свідоцтво експерта, який дав висновок про розмір моральної шкоди, є анулюваним. Але колегія суддів відхилила цей аргумент. Експерт склав висновок у момент своєї правомочності. Експерт є кандидатом психологічних наук, має вчене звання старшого наукового співробітника, вищий кваліфікаційний клас експерта. Анулювання експертного свідоцтва відбулося у зв’язку зі звільненням особи з КНДІСЕ і жодним чином не спростовує кваліфікацію.

Водночас суд зменшив розмір шкоди, що стягується. Апеляційний суд зазначив, що висновком експерта визначений лише можливий розмір грошової компенсації, але висновок експерта для суду не має заздалегідь встановленої сили і оцінюється разом із іншими доказами.

Експертом при вирішенні розміру морального відшкодування, крім іншого, враховувалось те, як на особі відобразилися незаконний обшук, тобто дії, вчинені іншими особами, та ознайомлення з матеріалами кримінального провадження.

Тому суд зменшив суму компенсації, що стягується з інтернет-оператора, зі 126 до 55 тисяч грн.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *