З’явилось рішення Краматорського райсуду про спецконфіскацію, там – і про ICU Гонтаревой

Арабське видання Al Jazeera оприлюднило текст рішення Краматорського міського суду Донецької області від 28.03.2017 про спецконфіскацію активів структур, які можуть бути пов’язані з «Сім’єю», на 1,5 млрд дол.

Українська інвестиційна компанія ICU (Investment Capital Ukraine) допомагала президенту-втікачу Віктору Януковичу вивести з країни $1,5 млрд в період з 2012 по 2014 рік.

Про це свідчить судове рішення Краматорського районного суду, яке опублікувало арабське видання Al Jazeera.

У цьому рішенні детально описується складна мережа компаній, які використовувалися для виведення грошей, а ICU виступала посередником щодо купівлі облігацій, деномінованих в доларах, від імені восьми кіпрських компаній на суму $1,5 млрд, зазначає видання.

Пізніше дані компанії були простежені до Януковича.

Краматорський суд передав секретну постанову в березні 2017 року. У ній перераховані сотні компаній, деякі з яких кіпрські, які фактично були “трубопроводом для викачування грошей з країни”, зазначає Al Jazeera.

Вся фінансова мережа була описана як “злочинне підприємство”, очолюване Януковичем. Також в документі названа організація “Апарат Курченка Сергія Віталійовича”. Курченко – бізнесмен, який з’явився у віці 27 років зі статками у $400 млн і величезним нафтогазовим бізнесом. Він вважався “головним фінансовим директором” Януковича.

При цьому в ICU повідомили Al Jazeera, що ретельно дотримуються всіх законодавчих та нормативних вимог до укладення брокерських угод з будь-яким клієнтом.

У компанії додали, що правоохоронні органи та регулятори ринку “глибоко заглядають” в операції з облігаціями, в яких вона брала участь.

Сама ж Гонтарева зазначила, що, коли робилися транзакції, вона і ICU “не бачили нічого підозрілого”.

Національний банк, за її словами, “підтвердив отримання коштів і фінансовий моніторинг підприємств-нерезидентів, тому у ICU не було жодних підозр щодо цих компаній, оскільки всі документи та виписки з рахунків у Національному банку повністю відповідали вимогам чинного законодавства”.


Група ICU створена у червні 2006 року, надає послуги з торгівлі цінними паперами, інвестиційно-банківські послуги, а також здійснює управління активами інститутів спільного інвестування. До її складу входять Інвестиційний капітал Україна, однойменна компанія з управління активами (КУА), банк Авангард і КУА-АПФ Трійка Діалог Україна.


У 2014 році новопризначена голова Національного банку України Валерія Гонтарева пішла з посади голови ради директорів групи Інвестиційний Капітал Україна (ICU) і продала свою частку у групі.

Після продажу Гонтаревою частки в ICU основними партнерами групи залишилися Макар Пасенюк і Костянтин Стеценко з частками 41,7%, а також Олександр Вальчишен і Володимир Демчишин, яким належить 6,5% і 9,9% відповідно.

У квітні 2017 року Гонтарева повідомила про відставку з посади голови НБУ.

ICU, як і сама Гонтарева, мають тісні зв’язки з урядом України. Так, після вступу на посаду президент України Петро Порошенко найняв ICU для продажу своїх активів. У квітні 2016 року ICU заявила про завершення передачі в “сліпий” траст компанії Rothschild Trust частки Порошенко в корпорації Roshen.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *