Закон не встановлює обов’язку проходити ПЛР-тестування, тому оплачувати його має держава — юрист

Поради для тих, кого змушують власним коштом робити тести на COVID-19 для відвідування роботи або громадських місць.

Очільниця Експертної Ради суспільних досліджень і проектів у сфері національного здоров’я та соціального захисту Інна Березюк радить тим, кого змушують власним коштом робити тести на COVID-19 для відвідування роботи або громадських місць, відразу фіксувати такий випадок за допомогою виклику 102 і, зібравши докази, звернутися до суду.

Медик пропонує подавати позов на того, хто це зробив, а в процесі такого позову  на центральні органи виконавчої влади, яка запровадила таке «правове нововведення».

«Справа виграшна.

Відповідно до законодавства України, поки вони його не змінили (а змінять, то ми підемо до суду вже за всю країну), ніхто й ніяк не може змусити вас платити чи обмежувати ваші права та свободи в неправовий спосіб. Це забороняє Конституція. Це зафіксовано в Адміністративному та Кримінальному кодексі України.

І тоді виставляйте в суді одразу не лише матеріальні збитки від примусового тестування зі своєї кишені, що протизаконно згідно з Конституцією України, а й моральні, включаючи витрати часу на все це, звуження прав і свобод та збитки від цього нематеріального характеру, але які мають матеріальні наслідки, а також (що головне! тому що це будуть уже далі права на статті Кримінального Кодексу України щодо зараження особливо небезпечними інфекціями, ними ж прописані торік додатково за коронавірусом) і небезпеку зараження від вакцинованих, яким усе дозволено в цих громадських місцях», — говорить Інна Березюк.

Вона рекомендує людям, які мають право на безоплатну правову допомогу та супровід у суді (пенсіонери з низьким доходом, люди з інвалідністю, незаможні громадяни з доходом нижче 1,5 прожиткового мінімуму, УБД та інші пільгові категорії), користуватися цим правом — у цьому разі не треба буде сплачувати послуги адвоката та судовий збір.

«Ще раз усім кажу: поки нам ще не запропонували остаточно диктатуру, то є одна дорога за захистом — до судів. У суді будь-якої інстанції — від першої до касації — хоч є надія реально виграти справу, якщо суддя попадеться порядний і не боягуз. Потрібно бити по морді цю владу лише юридично й законно. У такому разі ви поступово та терпляче, якщо вам відмовлять унизу, торуйте собі дорогу навіть у ЄСПЛ. А там уже будуть інші суми позовів. А якщо буде багато позовів, і хоча б один із них буде кимось виграний, то цей один дасть далі автоматично право всім на будь-якому рівні судової влади користуватися юридичною калькою», — говорить Інна Березюк.

У коментарі GreenPost юрист Ростислав Кравець наголосив, що оплачувати тестування повинен той, кому це потрібно.

«У цьому випадку держава хоче — будь ласка, нехай оплачує тест. Із погляду юриспруденції нікого не можна змусити робити те, що не передбачено законом. Наразі жодним законом не встановлено обов’язок громадян України проходити ПЛР-тестування, тим паче воно не дає 100-відсотково коректний результат», — говорить юрист.

GreenPost 

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *