Закон про кримінальну відповідальність за шахрайство під час війни передбачає до 5 років ув'язнення

Закон про кримінальну відповідальність за шахрайство під час війни передбачає до 5 років ув’язнення

Війна дала шахраям нові приводи для ошукування громадян. Тож законодавець відреагував на свій лад — встановивши окрему санкцію за шахрайство, вчинене в умовах воєнного чи надзвичайного стану.

Це передбачено законом «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо усунення суперечностей у караності кримінальних правопорушень» (на базі проекту № 8235), який Верховна Рада прийняла в цілому. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Закон і Бізнес».

Так, новою частиною ст.190 КК передбачено, що шахрайство, вчинене в умовах воєнного чи надзвичайного стану, що завдало значної шкоди потерпілому, карається штрафом від 4000 до 8000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 68 до 136 тис. грн.) або позбавленням волі на строк від 3 до 5 років.

Для порівняння: у мирний час такі діяння загрожують штрафом від 3000 до 4000 н.м.д.г., обмеженням волі на строк до 5 років чи позбавленням волі на строк до 3 років.

Уточнено, що кримінальним правопорушенням самовільне залишення військової частини або місця служби військовослужбовцем, а також нез’явлення вчасно на службу без поважних причин, вчинені в бойовій обстановці, вважатиметься після спливу 72 год. Й у разі вчинення таких дій в умовах воєнного стану це каратиметься позбавленням волі на строк від 5 до 10 років.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Крім того, законом усуваються виявлені суперечності між положеннями санкцій статей Особливої частини та відповідними положеннями Загальної частини КК. Серед іншого, з КК виключено стст.3682 і 375 як такі, що не відповідають Конституції та втратили чинність з дня ухвалення рішення КС від 29.02.2019 №1-р/2019. Адже кримінальна відповідальність за незаконне збагачення наразі передбачена іншою ст.3685 «Незаконне збагачення» КК.

Також у КПК передбачається, що суд зобов’язаний врахувати думку обвинуваченого щодо закриття кримінального провадження у зв’язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Наразі закон направлений на підпис Президентові.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *