Законопроєкт про ратифікацію Римського статуту зареєстрований за ініціативою Зеленського

Законопроєкт про ратифікацію Римського статуту зареєстрований за ініціативою Зеленського

У четвер, 15 серпня, Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради проєкт закону про ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду та поправок до нього (реєстр. № 0285). Про це йдеться в картці законопроєкту на порталі Верховної Ради.

Метою вказаного проєкту закону є виконання внутрішньодержавних процедур, необхідних для набрання чинності для України Римським статутом Міжнародного кримінального суду та поправками до нього, прийнятими Асамблеєю держав – учасниць Римського статуту. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «PRAVO».

У пояснювальній записці до законопроєкту № 0285 зазначено, що ратифікація Римського статуту дасть можливість Україні набути повноправного членства в Міжнародному кримінальному суді.

Після набрання чинності для України Римським статутом Україна набуде повноправного членства в Міжнародному кримінальному суді та братиме участь у роботі Асамблеї держав – учасниць Римського статуту, зможе подавати кандидатури для обрання суддів та прокурорів Міжнародного кримінального суду.

Ратифікувавши Римський статут, Україна продемонструє прихильність верховенству права, готовність врегульовувати міжнародні суперечки та зробить потужну зовнішньополітичну заяву на підтримку міжнародного миру і безпеки.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Членство в Римському статуті дасть змогу сприяти запобіганню вчиненню особливо тяжких злочинів у майбутньому.

Україна зможе ефективно співпрацювати з цією міжнародною установою, що сприятиме забезпеченню покарання осіб, винних у скоєнні особливо тяжких злочинів, які викликають занепокоєння всієї міжнародної спільноти.

Також Президент України вніс до Верховної Ради проєкт закону про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України у зв’язку з ратифікацією Римського статуту Міжнародного кримінального суду та поправок до нього (реєстр. № 11484).

Вказаний законопроєкт спрямований на увідповіднення положень Кримінального кодексу України з нормами Римського статуту Міжнародного кримінального суду та забезпечення кримінально-правового переслідування за найбільш тяжкі міжнародні злочини (злочин геноциду, злочин агресії, злочини проти людяності та воєнні злочини).

Прийняття проєкту закону забезпечить необхідний рівень імплементації положень Римського статуту Міжнародного кримінального суду щодо кримінально-правового переслідування за міжнародні злочини (злочин геноциду, злочин агресії, злочини проти людяності та воєнні злочини), а також забезпечить запобігання юридичної та фактичної безкарності за вчинення злочинів, передбачених статтями 437–439, 442, 442-1 КК в редакції проєкту закону.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *