Замах на Трампа. Як це змінить американську історію

Замах на Трампа. Як це змінить американську історію

Під час замаху кулі лише злегка зачепили екс-президента США Дональда Трампа. Однак вони вбили одного учасника мітингу у Пенсильванії та важко поранили ще двох.

Ці постріли також підірвали президентську кампанію США 2024 року, завдавши значної шкоди у соціальній і культурній сферах життя країни. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «BBC».

Створювана десятиліттями ілюзія безпеки та захищеності в американській політиці, драматично зруйнована.

Замах на Трампа. Як це змінить американську історію

Трамп отримав лише незначні травми, але куля від нього була дуже близько – на фото, яке зробив Дуг Міллс з New York Times, здається, видно її слід біля голови колишнього президента.

Замах на Трампа. Як це змінить американську історію

З часів, коли у Рональда Рейгана стріляв Джон Хінклі-молодший у 1981 році, не було жодного подібного драматичного випадку насильства, спрямованого проти президента або кандидата в президенти.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Це нагадує про більш темні часи в історії США. Близько 60 років тому обох братів Кеннеді – одного президента і одного кандидата у президенти – вбили пострілами. Лідери руху за громадянські права Медгар Еверс, Мартін Лютер Кінг-молодший та Малкольм Ікс, також загинули від політичного насильства.

Як і сьогодні, 1960-ті роки були часом політичної поляризації та дисфункції, коли вогнепальна зброя та людина, готова її застосувати, могли змінити хід історії.

Важко передбачити, який вплив матимуть події суботи, 13 липня, на Америку та її політичний дискурс. Вже звучать заклики з обох сторін політичного спектра до національної єдності та пом’якшення риторики.

Через кілька годин після інциденту президент Джо Байден, ймовірний суперник Трампа на виборах, зробив заяву для преси.

“У Америці немає місця такому насильству. Це бридко, — сказав він, – Ми не можемо бути такими. Ми не можемо це підтримувати”.

Президент Байден пізніше поговорив по телефону з колишнім президентом Трампом. Він скоротив свої вихідні на пляжі та повернувся до Білого дому пізно ввечері в суботу.

Замах на Трампа. Як це змінить американську історію

Але насильство також швидко проникло і в безкомпромісну партійну боротьбу, яка характеризує американську політику останніх десятиліть. Деякі республіканські політики вже поклали відповідальність за напад на демократів, які говорили про Трампа як про загрозу американській демократії.

“Головний посил кампанії Байдена полягає в тому, що президент Дональд Трамп – це авторитарний фашист, якого треба зупинити будь-якою ціною”, – написав у соціальних мережах сенатор від Огайо Джей Ді Венс.

Його, за деякою інформацією, розглядають як потенційного кандидата у віце-президенти. “Ця риторика безпосередньо призвела до замаху на президента Трампа”, – говорить Джей Ді Венс.

Керівник кампанії Трампа Кріс Ласівіта заявив, що “лівих активістів, донорів Демократичної партії та навіть Джо Байдена” слід притягнути до відповідальності за “огидні зауваження”, які, на його думку, призвели до суботнього нападу.

Демократи можуть цьому заперечити, але раніше багато людей з лівими поглядами використовував подібну риторику, щоб покласти провину за подібні напади на прихильників правих поглядів. Зокрема, такі заяви лунали у 2011 році за кілька місяців до смертельного поранення конгресвумен Габбі Гіффордс в Аризоні. Тоді відповідальність за це покладали на правих.

Насильство в Пенсильванії безсумнівно кине довгу тінь на з’їзд республіканців, який розпочнеться в понеділок, 15 липня, у Мілуокі. Протоколи безпеки посилять. Протести та контрпротести поблизу місця зборів будуть проходити з новим відчуттям небезпеки.

Ще більша увага нації буде прикута до номінанта від Республіканської партії, коли він вийде на сцену наприкінці з’їзду у четвер ввечері, 18 липня.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Фото закривавленого колишнього президента США з піднятим кулаком, безумовно, стануть об’єднавчим моментом для республіканців у Мілуокі. Республіканська партія і раніше планувала зробити силу та мужність своєю центральною темою, і замах на Трампа це тільки посилить.

“Це боєць, який потрібен Америці!” — написав син Трампа Ерік у соціальних мережах під фотографіями з моменту нападу.

Інтенсивні перевірки чекають і на секретну службу США, яка мала забезпечувати захист Трампа на мітингу. Людина з потужною рушницею змогла наблизитися до основного кандидата в президенти на відстань пострілу.

Спікер Палати представників Майк Джонсон обіцяє, що його палата проведе повне розслідування. Це займе певний час.

Але наразі зрозуміло одне: у рік непередбачуваних виборів в американській політиці настав новий смертельный поворот.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *