Зеленський попросив Укрексімбанк надати бізнесу річні кредитні канікули

Президент Володимир Зеленський зателефонував голові правління державного Укрексімбанку Євгену Мецгеру з дорученням відтермінувати погашення кредитів бізнесом на рік.

Це сталося сьогодні під час робочої зустрічі глави держави з бізнесом.

Бізнесмени Хмельниччини повідомили про труднощі з реструктуризацією кредитів в Укрексімбанку: вони протягом місяця намагалися реструктуризувати кредити, спілкуючись з членам правління Укрексімбанку.

Після телефонної розмови членів делегації з Мецгером голова банку заявив, що питання вирішить керуюча філіалом у Хмельницькому Тетяна Лундишева, проте ця відповідь не влаштувала бізнесменів, тому Володимир Зеленський особисто зателефонував Євгену Мецгеру.

«Люди скаржаться, що ви не видаєте ніяких кредитів, і по відтермінуванню сплати тіла кредиту. А для чого ти відправляєш їх до Лундишевої, якщо вони не можуть вирішити питання в Києві? Жень, послухайте мене, тут питання не в одній компанії, тут різні компанії. Значить це відбувається у вас по всій країні. Це не може пані Лундишева вирішити, це глобально вирішуєте саме ви, Женя. Так і вирішить це питання, не відправляйте людей», – сказав Зеленський.

Він запропонував голові Укрексімбанку надати бізнесу кредитні канікули на рік.

«Ні, Женя, ти можеш прийняти цю компанію. Можемо надати твій мобільний, але ви по всій країні так не вирішите питання. Чи ти будеш з кожною компанією розмовляти. Ні, Женя, я не згоден. Чому? Тому що у вас немає рішення в банківській системі, що ви людям даєте, наприклад, відтермінування на рік. Коли ви це зробите і скомунікуєте із суспільством, питання виникати не будуть, якщо це буде рішення керівництва Укрексімбанку. Воно по мобільному телефону не вирішується. Ви вирішите питання на Хмільниччині, а це по всій країні. Ви будь ласка зробіть таке рішення, щоб люди могли погашати кредити через рік. У них зараз немає грошей, немає ніякого прибутку через ковід. Дякую, щасливо», – сказав Зеленський пану Мецгеру.

Як зазначав раніше FinClub, реформа корпоративного управління не дала очікуваного результату, тому президента підштовхують до її скасування під приводом збільшення кредитної підтримки економіки. Повернення держбанків під повний політичний контроль заблокує можливість їх продажу зовнішнім інвесторам.

Президент Володимир Зеленський 20 травня обіцяв дотиснути банківську систему, «незважаючи на те, що вона у нас дуже, дуже, дуже незалежна».

Укрексімбанк під наглядом Зеленського підписав з Укравтодором договір щодо надання першого траншу фінансування на оновлення доріг у 5,782 млрд грн із кредиту у 19,3 млрд грн. Укрексімбанк отримав 6 млрд грн рефінансування НБУ.

Укрексімбанк розпочав рік зі збитку у 2,27 млрд грн і потребує докапіталізації.

Євген Мецгер приступив до виконання обов’язків голови правління Укрексімбанку в березні 2020 року. Його обрали на конкурсі.

Держбанки потребують «капітального ремонту», вважають в НБУ.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *