Зеленський розповів, хто може стати суддями КСУ

Президент України Володимир Зеленський вважає, що нинішніх суддів Конституційного суду України необхідно замінити незалежними шанованими юристами.

Про це глава держави написав у статті “Не можна дозволяти українським судам викидати антикорупційні здобутки” для видання Financial Times.

“Це – “суд кенгуру”, і його глава знаходиться під слідством за те, що у 2018 році придбав нерухомість в окупованому Росією Криму, що є повним порушенням українського законодавства, і не повідомив про це в своїй електронній декларації. Кілька суддів цього суду також знаходяться під слідством за неповне розкриття їх активів відповідно до того ж законодавством, яке вони щойно визнали незаконним, – це надзвичайний і неприйнятний конфлікт інтересів. Не дивно, що навіть до кризи всього 2,2% населення України повністю довіряли Конституційному суду. Цих суддів необхідно замінити незалежними шанованими юристами”, – написав він.

“Суд кенгуру” – англійська ідіома, яка означає незаконний суд, інсценування, пародію на правосуддя. Цей вислів часто застосовується стосовно суду, який, формально дотримуючись процедури, виносить швидкий і заздалегідь підготовлений вирок.

До таких судів відносять проведений у 1967 році Міжнародний трибунал Рассела, метою якого було засудити війну у В’єтнамі. Хоча трибуналом були проведені дві сесії, його рішення не мали юридичної сили.

Нагадаємо, що 27 жовтня Конституційний суд скасував ст. 366?1 КК України про кримінальну відповідальність за внесення недостовірних даних в декларацію, а також визнав неконституційними повноваження НАЗК щодо контролю і перевірки декларацій, цілодобовий доступ до реєстру декларацій і моніторинг способу життя.

В НАЗК заявили, відповідне рішення судді ухвалили у власних інтересах. За даними антикорупційного відомства, двоє членів КСУ внесли у свої декларації недостовірні дані, і тепер, ймовірно, намагаються уникнути відповідальності.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *