Зеленський скасував укази Януковича про призначення Тупицького та Касмініна суддями КСУ

Президент Володимир Зеленський скасував укази колишнього глави держави Віктора Януковича від 2013 року про призначення Олександра Тупицького та Олександра Касмініна суддями Конституційного суду.

Про це передає пресслужба глави держави.

Як зазначається, за результатами аудиту указів колишнього президента України, проведеного на виконання рішення Ради національної безпеки і оборони, скасовано два укази від 2013 року про призначення суддями Конституційного суду України Олександра Тупицького та Олександра Касмініна.

«На минулому засіданні РНБО, серед іншого, було ухвалене рішення щодо аудиту всіх указів президента Януковича. Сьогодні є перші результати. Мова про два укази Януковича – від 14 травня та 17 вересня 2013 року про призначення суддями Конституційного суду України Тупицького Олександра Миколайовича та Касмініна Олександра Володимировича. Обидва ці укази мною скасовано. Вказані особи можуть відправлятися на заслужений відпочинок», – заявив Зеленський.

Так, в указі зазначено, що таке рішення ухвалено «з метою гарантування додержання Конституції України, прав і свобод людини й громадянина, забезпечення державної незалежності та національної безпеки, керуючись національними інтересами України».

Також у документі вказано, що узурпація влади у 2010-2014 роках Януковичем призвела до підриву основ нацбезпеки й оборони України. Водночас окремі судді КСУ продовжили виконувати свої повноваження, створюючи «загрозу державній незалежності та національній безпеці України».

Цей указ набирає чинності з дня його опублікування, тобто з 27 березня.

У КСУ поки не коментували рішення Зеленського.

Водночас представник президента в Конституційному суді Федір Веніславський вважає, що рішення Зеленського у Верховному суді оскаржити не вдасться, оскільки дії фактично звільненого Тупицького очевидно шкодять інтересам територіальної цілісності й державного суверенітету.

У коментарі LIGA.net Веніславський зазначив, що Тупицький «фактично виступав проти рішення суду, яким визнавався неконституційним “референдум” у Криму про відокремлення від України».

«Усе це в сукупності свідчить, що його (Тупицького, – ред.) дії очевидно шкодять інтересам української держави й суспільства. Тому президент як гарант суверенітету, територіальної цілісності діяв цілком правомірно», — вважає Веніславський.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *