Змінено перебігу процесуальних строків під час дії карантину

17 липня 2020 року вступив в силу Закон України № 731-IX від 18 червня 2020 року, яким вносяться зміни до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України щодо перебігу процесуальних строків під час дії карантину.

До прийняття вищенаведеного Закону № 731-IX, процесуальні строки продовжувались на весь строк дії такого карантину, тобто такі строки підлягали автоматичному продовженню. Що на практиці означає – на невизначений строк, оскільки ніхто не знає на скільки ще Кабмін продовжить карантин.

Як слідує з пояснювальної записки до Закону № 731-IX – автоматичне продовження процесуальних строків призводить до зловживання сторонами процесуальними правами, суд позбавлений можливості перейти до наступної стадії у зв’язку з продовженням попередніх строків, або рішення судів першої інстанції не набирають законної сили, оскільки строки подачі апеляційної скарги продовжуються. Такі обставини суттєво перешкоджають здійсненню ефективного судочинства.

Але тепер процесуальні строки будуть обчислюватись наступним чином.

Тепер за заявою учасників, суд може поновити процесуальні строки, при умові визнання причини їх пропуску поважними і в тому числі такими, що зумовлені обмежувальними заходами, що були впровадженні у зв’язку з карантином.

Також, за заявою особи підлягає продовженню процесуальний строк, що встановлений судом, якщо неможливість здійснення такої процесуальної дії у відведений строк обумовлена карантинними обмеженнями.

Таким чином, автоматичне продовження строків скасовується, а для того щоб поновити такий строк, учаснику справи потрібно подати заяву і вказати у ній поважну причину (пов’язану з карантинними обмеженнями), що спричинила пропуск відповідних строків.

Прикладом таких поважних причин можуть бути:

  • неможливість складення процесуального документу у зв’язку з обов’язковою обсервацією особи,
  • неможливо потрапити додому з іншої країни у зв’язку з обмеженнями міжнародного сполучення,
  • або навіть заборона виходити з помешкання (ніхто не гарантує, що жорсткі карантинні заходи не будуть знову запровадженні),
  • а також інші буденності охопленого коронавірусною пандемією світу.

А щодо строків, які вже були автоматично продовженні до набрання чинності Закону № 731-IX, то вони закінчуються через 20 днів після набрання чинності цього Закону. Закон набирає чинності 17.07.2020, і як наслідок такий строк продовжується до 5 серпня 2020 року. Варто додати, що протягом цього 20-денного строку сторони мають право на продовження процесуальних строків з підстав, що встановлені цим Законом.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *