ВРЮ внесе подання про відставку двох суддів Вищого господарського суду України, а також 12 суддів апеляційних судів та судів першої інстанції

Вища рада юстиції ухвалила рішення про внесення подань до Верховної Ради України про відставку двох суддів Вищого господарського суду України – Миколи Хандуріна та Євгена Першикова. Відповідне рішення ухвалене у ході засідання ВРЮ, яке відбулося 12 листопада під головуванням Олександра Лавриновича, Голови Вищої ради юстиції.

Крім того, під час засідання було ухвалено рішення про внесення подань до Верховної Ради України у зв’язку із поданням заяви про відставку семи суддів апеляційних судів та чотирьох суддів судів першої інстанції, а саме:

– судді апеляційного суду Дніпропетровської області Братіщевої Людмили Анатоліївни;

– судді Залізничного районного суду міста Сімферополя Автономної Республіки Крим Гнусарєва Володимира Костянтиновича;

– судді апеляційного суду Дніпропетровської області Грищенко Наталі Миколаївни;

– судді господарського суду Львівської області Гулика Григорія Степановича;

– судді Лисянського районного суду Черкаської області Золотоверхого Олександра Івановича;

– судді апеляційного суду міста Севастополя Коваленка Олександра Юрійовича;

– судді апеляційного суду Донецької області Лупінової Людмили Михайлівни;

– судді Уманського міськрайонного суду Черкаської області Маринчука Михайла Павловича;

– судді апеляційного суду Кіровоградської області Палічука Андрія Олексійовича;

– судді апеляційного суду Черкаської області Скіця Миколи Івановича;

– судді апеляційного суду Чернігівської області Смаглюк Раїси Іванівни.

Розглянувши заяву про звільнення з посади за власним бажанням судді Красноармійського міськрайонного суду Донецької області Величко Олени Володимирівни, Вища рада юстиції ухвалила рішення про внесення відповідного подання до Верховної Ради України.

У зв‘язку із поданням суддею апеляційного суду Кіровоградської області Гольшею Олегом Анатолійовичем заяви про неможливість виконувати свої повноваження за станом здоров‘я прийнято рішення про внесення відповідного подання до парламенту.

Довідково.
Відповідно до Закону «Про судоустрій і статус суддів» суддя, який має стаж роботи на посаді судді не менше двадцяти років, має право подати заяву про відставку. Суддя також має право у будь-який час перебування на посаді незалежно від мотивів подати заяву про звільнення з посади за власним бажанням.

Заяву про відставку, заяву про звільнення з посади за власним бажанням суддя подає безпосередньо до Вищої ради юстиції, яка протягом одного місяця з дня надходження відповідної заяви вносить до органу, який обрав або призначив суддю, подання про звільнення судді з посади. У разі звільнення судді з посади в результаті внесення такого подання Вища рада юстиції повідомляє про це Вищу кваліфікаційну комісію суддів України.

Суддя продовжує здійснювати свої повноваження до прийняття рішення про його звільнення. За суддею, звільненим за його заявою про відставку, зберігається звання судді та гарантії недоторканності, встановлені для судді до його виходу у відставку.

Звільнення судді з посади за станом здоров’я відбувається у разі неможливості здійснювати повноваження, за наявності медичного висновку, що надається медичною комісією, утвореною спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з питань охорони здоров’я, або за рішенням суду про визнання судді обмежено дієздатним або недієздатним, яке набрало законної сили.

Визнавши, що стан здоров’я не дає змоги судді протягом тривалого часу або постійно здійснювати свої повноваження, Вища рада юстиції вносить подання про звільнення судді до органу, який його обрав або призначив.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *