ВРЮ ухвалила рішення щодо звільнення за порушення присяги чотирьох суддів

Вища рада юстиції рекомендує звільнити чотирьох суддів за порушення присяги та трьох суддів – у зв‘язку з набранням обвинувальним вироком. Крім того, щодо двох суддів Вища рада юстиції звернеться до Вищої кваліфікаційної комісії суддів з поданням про притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності.

Про це за підсумками засідання ВРЮ 11 лютого 2014 року повідомив Голова Вищої ради юстиції Олександр Лавринович.

Так, Вища рада юстиції не підтримала заяву про відставку та ухвалила рішення про внесення подання на суддю Київського районного суду м. Одеси Реву Сергія Вікторовича щодо його звільнення за порушення присяги. Перевіркою було встановлено, що указаний суддя систематично порушував порядок розподілу та реєстрації справ у суді. Крім того, під час розгляду справ суддя на свій розсуд тлумачив тимчасову заборону Земельним кодексом України відчуження земельних ділянок, які належали громадянам на правах приватної власності.

Вища рада юстиції рекомендує звільнити за порушення присяги суддю Придніпровського районного суду міста Черкаси Бурлаку Андрія Івановича. Перевірка щодо судді проводилася за фактами, які найшли відображення у низці публікацій в засобах масової інформації. Зокрема, йшлося про занадто м‘яке покарання особі, яка вчинила розпусні дії щодо 6-річної дитини. Суддя призначив указаній особі покарання у вигляді 5 років позбавлення волі, проте звільнив від відбуття покарання, з випробуванням, з іспитовим строком 3 роки. Згодом апеляційна інстанція скасувала цей вирок, призначивши злочинцю 5 років позбавлення волі.

Вища рада юстиції рекомендує звільнити за порушення присяги суддю Роменського міськрайонного суду Сумської області Сольону Надію Михайлівну. Перевіркою встановлено, що при розгляді цивільної справи про визнання осіб такими, що втратили право на користування жилими приміщеннями, суддя вимагала від сторони у справі складення заяви про залишення цивільного позову без розгляду. Після скарги на такі дії суддя погрожувала скаржнику звільненням з роботи. Крім того, було зафіксовано перебування судді Н.Сольоної на роботі у нетверезому стані.

Вища рада юстиції ухвалила рекомендацію щодо звільнення за порушення присяги судді Дарницького районного суду міста Києва Євгена Куренкова. За іншою справою щодо судді Куренкова Вища рада юстиції у жовтні 2013 року вже внесла подання до Верховної Ради України щодо звільнення судді за порушення присяги. Проте станом на лютий 2014 року Верховна Рада двічі розглядала питання щодо звільнення судді, але не змогла набрати достатньої кількості голосів. За черговою скаргою на суддю Куренкова перевіркою Вищої ради юстиції було встановлено, що вказаний суддя не розглянув у встановлені законом строки сотні справ. Не маючи законних підстав,суддя залишив низку справ без розгляду. Протягом останніх двох років Вища кваліфікаційна комісія суддів України розглянула кілька десятків скарг на Куренкова, за які суддя отримав 10 доган.

Також, Вища рада юстиції внесе подання про звільнення у зв`язку із набранням сили обвинувальним вироком судді Обухівського районного суду Київської області Кулініченка Геннадія Володимировича. Вироком Голосіївського районного суду м. Києва від 10 жовтня 2013 року Г.Кулініченка визнано винним у вчиненні злочину, передбаченого частиною першою статті 375 Кримінального кодексу України та призначено покарання у виді 2 років позбавлення волі.

У зв`язку із набранням сили обвинувальним вироком Вища рада юстиції внесе подання про звільнення судді Тульчинського районного суду Вінницької області Люлька Володимира Володимировича. Вироком апеляційного суду Житомирської області від 28 серпня 2013 року В.Люлька визнано винним у вчиненні злочинів, передбачених частиною першою статті 263 КК України та призначено покарання у виді 3 років позбавлення волі, а також частиною другою статті 383 КК України і призначено покарання у виді 2 років позбавлення волі. На підставі статті 70 КК України, шляхом поглинання менш суворого покарання більш суровим, Люльку В.В. остаточно призначено покарання за сукупністю злочинів, 3 роки позбавлення волі.

У зв`язку із набранням сили обвинувальним вироком Вища рада юстиції внесе подання про звільнення судді Корецького районного суду Рівненської області Якимчук Ольги Миколаївни. Суддю засуджено за вчинення злочинів, передбачених частиною першою статті 364 та частиною другою статті 368 КК України на 5 років позбавлення волі з позбавленням права займати посади та займатися діяльністю, пов’язаною із здійсненням правосуддя та виконанням функцій держави строком на 1 рік. На підставі статті 75 КК України Якимчук О.М. було звільнено від відбування основного покарання у вигляді позбавлення волі з випробуванням та встановлено іспитовий строк 1 рік, з покладенням на неї обов’язків не виїжджати за межі України на постійне проживання без дозволу кримінально-виконавчої інспекції, повідомляти цю Інспекцію про зміну місця проживання та роботи.

Крім того, Вища рада юстиції на підставі пропозицій про звільнення за порушення присяги провела перевірки щодо судді Свалявського районного суду Закарпатської області Жиганської Наталії Михайлівни та судді Шевченківського районного суду м.Києва Голік Нелі Олегівни. Проте, не виявивши підстав про звільнення указаних суддів за порушення присяги Вища рада юстиції направить до Вищої кваліфікаційної комісії суддів пропозицію щодо притягнення цих суддів до дисциплінарної відповідальності.

Також, під час засідання 11 лютого Вища рада юстиції задовольнила скаргу судді Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська Башмакова Євгена Анатолійовича на рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів щодо його притягнення до дисциплінарної відповідальності. Вища рада юстиції скасувала указане рішення ВККС.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *