Оприлюднено Указ Президента України щодо звільнення двох суддів з посад

Указом Президента України № 419/2014 від 18 квітня 2014 року «Про звільнення суддів» підтримано подання Вищої ради юстиції щодо звільнення суддів за порушення присяги та скоєння злочину.

Відповідно до Указу виконуючого обов’язки Президента України, Голови Верховної Ради України Олександра Турчинова № 419/2014 від 18 квітня 2014 року звільнено Якимчук Ольгу Миколаївну з посади судді Корецького районного суду Рівненської області у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком щодо неї.

Зауважимо, що рішення про внесення подання щодо звільнення Якимчук О.В. прийнято Вищою радою юстиції 11 лютого цього року у зв’язку із засудженням судді за вчинення злочинів, передбачених частиною першою статті 364 (зловживання владою або службовим становищем) та частиною другою статті 368 КК України (одержання службовою особою неправомірної вигоди)до п’яти років позбавлення волі з позбавленням права займати посади та займатися діяльністю, пов’язаною зі здійсненням правосуддя та виконанням функцій держави, строком на один рік. На підставі статті 75 КК України Якимчук О.М. було звільнено від відбування основного покарання у виді позбавлення волі з випробуванням та встановлено іспитовий строк один рік.

Крім того, Указом Президента підтримано подання Вищої ради юстиції щодо звільнення Бурлаки Андрія Івановича з посади судді Придніпровського районного суду міста Черкаси за порушення присяги судді.

Нагадаємо, що Вища рада юстиції розпочала перевірку дій вказаного судді після низки резонансних публікацій у ЗМІ, що стосувалися невідповідності, на думку громадськості, скоєного правопорушення та призначеного покарання у кримінальній справі за обвинуваченням Пархомчука М.М. у скоєнні злочину, передбаченого частиною другою статті 156 Кримінального кодексу України (за вчинення розпусних дій щодо малолітньої особи особою, на яку покладено обов’язок її виховання).

Так, вироком Придніпровського районного суду міста Черкаси від 13 липня 2012 року Пархомчука М.М. визнано винним у вчиненні злочину, передбаченого частиною другою статті 156 Кримінального кодексу України та призначено покарання у виді п’яти років позбавлення волі; на підставі статті 75 Кримінального кодексу України звільнено Пархомчука М.М. від відбування покарання, з випробуванням, з іспитовим строком три роки. Вказаний вирок скасований апеляційним судом Черкаської області 1 листопада 2012 року та констатовано невідповідність призначеного покарання тяжкості злочину. Пархомчука М.М. за вказаною статтею засуджено до п’яти років позбавлення волі. Крім того, збільшено з 20 тис грн. до 50 тис грн. розмір відшкодування моральної шкоди.

Ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 12 березня 2013 року вирок апеляційного суду Черкаської області від 1 листопада 2012 року залишено без змін.

Вища рада юстиції, при прийнятті рішення за результатами проведеної перевірки констатувала, що дії судді Бурлаки А.І. при здійсненні судочинства містять ознаки порушення присяги судді, викликають сумнів у його неупередженості та об’єктивності, порочать звання судді та принижують авторитет судової влади. 11 лютого 2014 року Вища рада юстиції ухвалила рішення внести подання Президентові України щодо звільнення вказаного судді з посади за порушення присяги.

У 2013 році Вища рада юстиції ухвалила рішення про внесення подання про звільнення за порушення присяги судді стосовно 11 суддів (у 2014 – 4), за скоєння злочину – стосовно 6 суддів (у 2014 – 3).

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *