ВРЮ зупинила процедуру звільнення 15 суддів з посад за загальними обставинами до вирішення питання про їх дисциплінарну відповідальність

Вища рада юстиції на засіданні 22 жовтня 2015 року розглянула 30 заяв суддів про звільнення з посад за загальними обставинами, а саме: за власним бажанням, у відставку та у зв’язку із закінченням строку, на який призначено.

Стосовно 15 суддів, які співпрацюють із так званими органами правосуддя на територіях, тимчасово не підконтрольних Уряду України (в Донецькій, Луганській областях та в Автономній Республіці Крим), Вища рада юстиції зупинила процедуру звільнення з посад за загальними обставинами до вирішення питання про їх дисциплінарну відповідальність та відповідальність за порушення присяги.

За результатами голосування з цього питання Рада прийняла рішення зупинити розгляд заяв про звільнення за власним бажанням:

Кононової Юлії Сергіївни – з посади судді окружного адміністративного суду Автономної Республіки Крим;

Кравцової Наталії Валеріївни – з посади судді Луганського окружного адміністративного суду;

Лагутіна Антона Анатолійовича – з посади судді Луганського окружного адміністративного суду;

Логвіної Лариси Сергіївни – з посади судді Свердловського міського суду Луганської області;

Маркової Тетяни Григорівни – з посади судді Свердловського міського суду Луганської області;

Плієвої Наталії Гурамівни – з посади судді господарського суду міста Севастополя;

Туренка Сергія Івановича – з посади судді апеляційного суду Луганської області.

Після обговорення Рада з тих самих мотивів прийняла рішення зупинити розгляд повідомлень ВККСУ щодо своєчасного неподання суддями заяв про рекомендування для обрання безстроково, а відповідно про звільнення суддів з посад у зв’язку із закінченням строку, на який їх призначено, а саме:

Авакяна Артура Мавсесовича – з посади судді Нижньогірського районного суду Автономної Республіки Крим;

Гаманка Євгена Олександровича – з посади судді окружного адміністративного суду Автономної Республіки Крим;

Гоцкалюка Володимира Дмитровича – з посади судді Залізничного районного суду міста Сімферополя Автономної Республіки Крим;

Домнікової Марії Вікторівни – з посади судді Залізничного районного суду міста Сімферополя Автономної Республіки Крим;

Пекарініної Ірини Анатоліївни – з посади судді Нахімовського районного суду міста Севастополя;

Федоренко Евеліни Робертівни – з посади судді Центрального районного суду міста Сімферополя Автономної Республіки Крим;

Шустової Ірини Петрівни – з посади судді Алуштинського міського суду Автономної Республіки Крим.

Крім того, Вища рада юстиції зупинила розгляд заяви про відставку Кравченко Ніни Володимирівни – з посади судді апеляційного суду Луганської області. «З повідомлень «РИА Новости» відомо, що Кравченко Ніна Володимирівна є співавтором Сімейного кодексу так званої «Луганської народної республіки». Попри те, що ця суддя прикріплена до Сєвєродонецького міського суду Луганської області, на роботу суддя не виходить через лікарняні чи відпустку», – зазначила під час засідання член ВРЮ Н.Волковицька, яка запропонувала Раді стосовно вказаної судді також звернутися до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України із заявою щодо перевірки наявності в діях судді апеляційного суду Луганської області ознак дисциплінарного правопорушення та порушення присяги судді.

Рада також залишила без розгляду заяву Оберемка Владислава Олександровича про звільнення з посади судді Макарівського районного суду Київської області за власним бажанням. Нагадаємо, що стосовно вказаного судді розпочато процедуру притягнення до дисциплінарної та кримінальної відповідальності. Так, Вища кваліфікаційна комісія суддів України 24 вересня 2015 року прийняла рішення направити до ВРЮ рекомендацію про звільнення Оберемка В.О. з посади судді Макарівського районного суду Київської області за порушення присяги судді. На засіданні Комісії 2 вересня 2015 року на підставі клопотання Генерального прокурора України також було прийнято рішення відсторонити Оберемка В.О. від посади судді Макарівського районного суду Київської області строком на два місяці у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності. Голова ВРЮ раніше зазначав, що Рада не звільнятиме суддю з посади за власним бажанням, визначивши, що питання про притягнення до відповідальності судді Оберемка В.О. за порушення присяги судді є пріоритетним і буде вирішено на найближчих засіданнях секції та Вищої ради юстиції.

Рада також відмовила у внесенні подання про звільнення у відставку Ляшенка Дмитра Володимировича з посади судді Донецького апеляційного адміністративного суду, оскільки при голосуванні рішення не набрало достатньої кількості голосів. Окремі члени ВРЮ висловили застереження щодо наявності у судді необхідного суддівського стажу, який дає право на звільнення у відставку.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *