Вища рада правосуддя відмовила у вжитті заходів щодо забезпечення незалежності суддів за заявою судді Кицюк В.С.

Вища рада правосуддя під час засідання 11 травня 2017 року розглянула звернення судді Солом’янського районного суду міста Києва Кицюк Вікторії Сергіївни про вчинення щодо неї 21 лютого 2017 року незаконних дій працівниками патрульної поліції за адресою: м. Київ, Вознесенський узвіз, 10-Б.

У зверненні суддя зазначила, що безпідставно була затримана двома працівниками поліції при виході з роботи за вказаною вище адресою та із застосуванням до неї фізичної сили і спеціальних засобів поміщена в службовий автомобіль поліції, внаслідок чого їй також заподіяно тілесні ушкодження.

Посилаючись на те, що нею не було вчинено протиправних дій, які могли бути приводом для такої поведінки працівників патрульної поліції, така їхня поведінка не була припинена навіть після втручання її колеги – судді Солом’янського районного суду міста Києва, що дає їй підстави розцінювати ці дії як тиск на неї як на суддю, Кицюк В.С. просила надати оцінку діям працівників патрульної поліції.

Як повідомила доповідач – член Вищої ради правосуддя Алла Лесько, у відповідь на її запит, адресований голові Національної поліції України Князєву С.М., надійшла інформація, що за результатами службового розслідування за фактом подій, які мали місце 21 лютого 2017 року, інспектори патрульної поліції були притягнуті до дисциплінарної відповідальності у вигляді суворої догани кожному. Встановлено факт порушення службової дисципліни в діях працівників Управління патрульної поліції у місті Києві Департаменту патрульної поліції, що полягало в недодержанні вимог, передбачених статтею 23 Закону України «Про Національну поліцію», у частині повноважень поліції щодо здійснення провадження у справах про адміністративні правопорушення, а саме: нескладення матеріалів про адміністративні правопорушення, передбачених частиною третьою статті 122, статтею 185 Кодексу України про адміністративні правопорушення, стосовно громадянки Кицюк В.С., а також нескладення протоколу про її адміністративне затримання.

Водночас Алла Лесько зауважила, що за результатами інциденту відповідними посадовими особами Національної поліції України не було складено протоколу про адміністративне правопорушення щодо судді Кицюк В.С., а з наданих на вимогу ВРП відеозаписів вбачається, що конкретний проступок в її діях на місці досліджуваної за зверненням судді події поліцейськими встановлено не було. Доказом наявності в діях судді складу адміністративного правопорушення не може бути та обставина, що за результатами службового розслідування працівники патрульної поліції притягнуті до дисциплінарної відповідальності за нескладення матеріалів про адміністративні правопорушення та протоколу.

«З інформації, наданої Генеральною прокуратурою, вбачається, що прокуратурою м. Києва розслідується кримінальне провадження за частиною другою статті 365 Кримінального кодексу України за заявою Кицюк В.С. за фактом перевищення влади працівниками патрульної поліції, які безпідставно застосували до неї фізичну силу та спеціальні засоби. Слідство триває, його хід взято Генеральною прокуратурою під контроль», – поінформувала Алла Лесько.

Крім того, доповідач зазначила, що до матеріалів, які надійшли на адресу ВРП з Національної поліції України, додано відеозапис подій, здійснений громадянином, дані про особу якого Національна поліція не повідомила. Зазначений запис містить інформацію про те, що один із патрульних поліцейських повідомляє присутнім громадянам, що суддя Солом’янського суду зупинила автомобіль так, що не можна проїхати іншим. При цьому поліцейський заохочує громадян словами: «Знімайте, будь ласка, знімайте, це суддя Солом’янського суду». На записі також зафіксовано слова громадянина «Суддя. Відмінно» та нецензурне висловлювання на адресу судді. «Така поведінка громадянина не викликала заперечень чи зауважень з боку поліцейського, хоча відповідно до статті 173 КУпАП нецензурна лайка в громадському місці може становити склад адміністративного правопорушення», – зауважила Алла Лесько.

За таких обставин член ВРП Алла Лесько дійшла висновку, що поведінка працівників Національної поліції України, до повноважень якої належить підтримання публічної безпеки і порядку, не відповідала вимогам закону та була спрямована на підривання авторитету судової влади в Україні.

Водночас Вища рада правосуддя в ході перевірки не встановила ознак втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя і вирішила відмовити у вжитті заходів щодо забезпечення незалежності суддів за зверненням судді Солом’янського районного суду міста Києва Кицюк В.С. та повідомити голові Національної поліції України про факти, встановлені під час розгляду зазначеної заяви, для відповідного реагування.

 

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *