207 українців звільнені з полону і повернулись на батьківщину: подробиці події

207 українців звільнені з полону і повернулись на батьківщину: подробиці події

31 січня з російської неволі вдалося повернути понад дві сотні воїнів та цивільних. “Наші — вдома. 207 хлопців. Повертаємо попри все. Пам’ятаємо про кожного й кожну в полоні. Воїни та цивільні. Маємо повернути всіх. Працюємо над цим”, — написав Володимир Зеленський у своєму телеграм-каналі.

Серед тих, кого сьогодні вдалося повернути, — цивільні та військові, зокрема, медики з Маріупольського металургійного комбінату та Азовсталі, оборонці Зміїного, двоє полонених братів. Також додому їде воїн, дружина і доня якого загинули під час ракетного удару в Дніпрі. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Юридична Газета».

“З ворожого полону вдалося врятувати молодшого сержанта Захара. Він потрапив до рук російських терористів разом зі своєю дружиною Тетяною після евакуації з Азовсталі у травні 2022 року. Менш ніж за пів року жінку вдалося обміняти й повернути в Україну. Тетяна оселилася разом з двома доньками у Дніпрі. Однак 14 січня росіяни вдарили ракетою у багатоповерхівку, де мешкала родина. Захисниця загинула під завалами разом з молодшою донечкою та матір’ю чоловіка. Старша 19-річна донька Руслана сьогодні чекає на повернення тата”, — розповідають у Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими.

“Далі у повернутих воїнів — тепла вечеря, отримання чистого одягу, медичний огляд, відновлення документів, банківських карток та реабілітація”, — наголосив Омбудсман Дмитро Лубінець.

Очікування обміну було затьмарене падінням транспортного літака Іл-76, яке сталося 24 січня в Бєлгородській області. Російська влада запевняє, що на ньому перебували 65 українських військовополонених, і звинувачує у авіатрощі ЗСУ. Через пропагандистські ресурси росіяни розповсюдили “список загиблих українців”, в якому згодом виявили невідповідності, зокрема, прізвище полоненого, обміняного ще 3 січня.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

207 українців звільнені з полону і повернулись на батьківщину: подробиці події 207 українців звільнені з полону і повернулись на батьківщину: подробиці події

Крім того, на оприлюднених росією світлинах з місця падіння літака не видно тіл загиблих. Викликає питання й озвучена РФ кількість росіян, які мали охороняти українців, — усього троє осіб. За свідченнями звільнених раніше військовополонених, під час попередніх обмінів охоронців зазвичай було на порядок більше. Україна звернулася до ООН з вимогою провести незалежне розслідування авіатрощі. Проте, як заявили в СБУ, Росія відмовилася допустити міжнародних експертів до розслідування катастрофи Іл-76. Українська сторона наголошує, що Росія не попереджала її про плани транспортування полонених саме цим літаком і за маршрутом, яким зазвичай росіяни доправляють зброю на лінію фронту.
Слід зазначити, що відповідно до статті 46 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими, “держава, що тримає в полоні, уживає відповідних запобіжних заходів, особливо у випадку перевезення морем або повітряним шляхом, щоб забезпечити їхню безпеку в ході переміщування, а також складає повний список переміщуваних військовополонених перед їхнім вибуттям”.

Під час сьогоднішнього обміну з російського полону повернули українців, яких мали обміняти ще 24 січня, окрім 65 осіб, яких російська сторона називає загиблими. Про це у коментарі Укрінформу заявив представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов. Доказів загибелі українських військовополонених в української сторони досі немає, тіла ймовірно загиблих росія не повертає.

Нагадаємо, останній обмін полоненими відбувся 3 січня, коли додому повернулися 230 українських громадян — як військовослужбовців, так і цивільних. Це був перший обмін після великої паузи, що затяглася п’ять місяців. “Серед повернутих були як ті, хто мав офіційний статус військовополоненого (182 особи), так і ті українські військовослужбовці, які вважалися зниклими безвісти (48 осіб), — розповідали 3 січня у Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими. — Більшість звільнених — чоловіки (225), п’ятеро жінок. До рядового та сержантського складу належать 213 осіб, одинадцятеро — офіцери”. Серед них — захисники Маріуполя, “Азовсталі” та острова Зміїний. 90% полонених, яких вдалося тоді повернути, зазнали в росії катувань.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

“Їхній стан здоров’я досить поганий, тому що російський полон — це не те місце, де можна поправити здоров’я, м’яко кажучи. І більшість потребує, якщо не негайної допомоги, але реабілітації; мають хронічні захворювання, які потребують так само медичної допомоги”, — заявляв пісял обміну 3 січня очільник пресслужби Координаційного штабу Петро Яценко.

Від початку повномасштабного вторгнення з російської неволі визволили вже 3035 захисників та захисниць. Всього, за даними Коордштабу, в полоні перебувають понад вісім тисяч українців — і військових, і цивільних. Доля лище половини із них була підтверджена через Міжнародний Комітет Червоного Хреста.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *