Повністю cкасувати обмеження Нацбанк не може

Від 3 березня Нацбанк дозволив купувати валюту на 6 тис. грн замість 3 тис.

З валютних депозитів можна знімати 50 тис. грн на добу, а не 20 тис. Гривневі вклади — 500 тис. грн на добу замість 300 тис.

— Національний банк зробив послаблення, бо закінчився попередній 3-місячний термін обмежень на купівлю валюти та зняття депозитів, — розповідає банківський аналітик 36-річний Олексій Лупоносов. — Повністю скасувати обмеження Нацбанк не може, бо фінустанови не мають ні валюти, ні гривні. Україна не отримала черговий кредит від Міжнародного валютного фонду. Маємо від’ємне торговельне сальдо, золотовалютні запаси поповнювати нічим. Тому обмеження не знімають.

Лише послаблюють. Але кардинально нічого не змінюється. Людина не може поїхати за кордон і розрахуватися там своєю банківською карткою більш ніж на 6 тисяч гривень. Не може заплатити за навчання, лікування за кордоном без додаткових папірців. Не може розплатитися із закордонним партнером, з яким працює п’ять-десять років. Збільшена норма продажу валюти з 3 до 6 тисяч гривень — більше поправка на інфляцію, ніж послаблення.

Власники валютних депозитів ходять до банку по кілька днів, місяців, щоб забрати свої гроші. І не факт, що отримають валюту. У банку можуть сказати, що доларів немає. Запропонують забрати вклад гривнями за невигідним курсом.

4 березня Нацбанк також спростив оплату за імпортне пальне. Пільга діяла до 1 ­січня.

— Бензин через це не подешевшає. Постачальники вже заклали в ціну пального курс 32 гривні за долар. Імпортери й раніше мали пільги. Виходили на міжбанк купувати там валюту.

—П ослаблення Нацбанку — умовні, — вважає радник голови Асоціації українських банків Олексій Кущ, 41 рік. — Наприклад, збільшили ліміт купівлі готівкової валюти з 3 до 6 тисяч гривень на добу. Тепер людина зможе придбати понад 200 доларів, а не трохи більше за 100. Це рішення вигідне чорному ринку валюти. У Києві відкрили величезну кількість нелегальних обмінних пунктів, де можна без обмежень узяти будь-яку суму. Тіньовий ринок майже поглинув офіційний. Різниця оборотів — у десятки разів.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *