НБУ розкрив дані, в яких банків зріс борг по рефінансуванню

Згідно з даними НБУ, в ІІ кварталі два банки збільшили борг перед ним по кредитам рефінансування: Промінвестбанк – на 1,03 млрд грн., або в 3,2 рази, а також «Траст-Капітал» – з з 0 до 1,3 млн грн.

Натомість скоротився борг Приватбанку, Ощадбанку, Укрексімбанку, Укргазбанку, банку «Південний», «Платинум Банку», «Кредит Дніпро», Фортуна-Банку й ПУМБ.

Звернемо увагу, що три чверті заборгованості платоспроможних банків перед НБУ по кредитам рефінансування на 01.07.2016 припадало на Приватбанк (про розслідування ГПУ щодо 19 млрд грн рефінансу для Привата див. тут).

Як констатують в НБУ, платоспроможні банки за I півріччя 2016 р. зменшили заборгованість перед НБУ за кредитами рефінансування на 36.5% до 32.25 млрд. грн., в тому числі за основною сумою кредиту – 31.89 млрд. грн. У першій половині поточного року загальна заборгованість платоспроможних банків перед НБУ скоротилась на 18.5 млрд. грн.

‘Всі банки, що мають стабілізаційні кредити або кредити на підтримку ліквідності , протягом першого півріччя зменшили свою заборгованість перед НБУ. Кредити обслуговуються в робочому режимі згідно узгоджених графіків. З середини 2015 року НБУ використовує виключно монетарні інструменти підтримки ліквідності банків, терміни погашення яких не перевищують 3 місяців. Банки отримують кредити рефінансування в результаті тендерів з підтримання ліквідності банків. Усі банки, які на такий тендер подають заявки та надають високоліквідні застави (ОВДП, депозитні сертифікати, кошти в іноземній валюті), отримують кредит автоматично. В 2016 році всі кредити надавались виключно на тендерах під заставу облігацій внутрішньої держпозики, що робить таки кредити безризиковими’, – уточнили в Нацбанку.

refin ukr

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *