Чому обмеження виконання Конвенції з прав людини є проблемою для українців під час воєнних дій

Чому обмеження виконання Конвенції з прав людини є проблемою для українців під час воєнних дій

Про що йдеться у заяві та як це вплине на українців. Україна тимчасово обмежує виконання Конвенції з прав людини через воєнний стан. Відповідну заяву до Ради Європи держава подала 4 квітня 2024 року.

Що це означає та як вплине на українців, у коментарі пояснив адвокат Ростислав Кравець. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «TCH».

Про що йдеться у заяві

Документ містить такий перелік положень, яких країна припинить дотримуватися:

  • недоторканність житла;
  • таємниця листування, телефонних переговорів та іншої кореспонденції;
  • невтручання в особисте та сімейне життя;
  • свобода пересування та вільний вибір місця проживання;
  • право на свободу думки й слова, свободу виборів;
  • вільне вираження поглядів і переконань, а також право збору, зберігання й поширення інформації;
  • право на проведення зборів, мітингів і страйків;
  • право володіти, користуватися і розпоряджатися своїм майном.

Також у заяві перелічені заходи, які можуть запроваджуватися в Україні в порушення Конвенції:

  • примусове відчуження приватного або комунального майна для потреб держави;
  • запровадження комендантської години;
  • особливий режим в’їзду та виїзду, обмеження пересування громадян та іноземців, руху транспорту;
  • огляд речей, транспорту, багажу, вантажів, службових приміщень і житла громадян;
  • заборона громадянам, які перебувають на воєнному чи спеціальному обліку, змінювати проживання чи перебування без належного дозволу.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Як це вплине на українців

Україна не вперше повідомляє про можливе обмеження прав через російську агресію, розповів Ростислав Кравець. Попередня вербальна нота була направлена з початком повномасштабного вторгнення, у лютому 2022 року.

“Насправді, що стосується зазначеної заяви, для громадян України це не має жодного принципового значення. Формально це Україна повідомляє Організацію об’єднаних націй виключно в односторонньому порядку, що вона зможе обмежувати відповідні права громадян України”, — пояснив адвокат.

Водночас, за словами Ростислава Кравця, ці обмеження повинні встановлюватися винятково законом відповідно до норм міжнародних актів і до норм Конституції України.

“У більшості випадків ці обмеження законами не встановлені. Те, що зазначено безпосередньо в цій вербальній ноті, громадян України жодним чином це не стосується. В подальшому, звичайно, при розгляді справ у Європейському суді з прав людини, це може братись до уваги, що Україна ніби відмовилась від частини своїх прав. Хоча це буде досліджуватись, чи був закон, законний спосіб на підставі якого вона відмовилась”, — розповів Ростислав Кравець.

Насправді, за його словами, як показує практика, це не буде мати принципового юридичного значення під час розгляду цих справ у Європейському суді.

“Не говорячи вже, що це не має жодного юридичного значення при розгляді справ в Україні— ці одностронні відмови від виконання своїх обов’язків. Я сподіваюсь, що в травні-червні буде рішення Європейського суду з прав людини. Там є комунікована справа громадян України щодо оскарження заборони виїзду за кордон. У якій якраз суд може дати оцінку цим всім вербальним нотам, відмовою від конвенції, від захисту прав громадян України. Я думаю, що ми побачимо, що це не має жодного юридичного значення і ніяк не впливає на права громадян”, — каже адвокат.

Він зазначив, що обмеження можливі тільки винятково на підставі закону. Сьогодні, якщо розбирати питання виїзду за кордон, то жодного закону в Україні, який би обмежував це право, немає, розповів Ростислав Кравець.

“Навіть цей новий закон про мобілізацію. В проєкті він містив відповідні норми, якими намагались врегулювати, однак остаточна редакція, підписана президентом і проголосована парламентом, не містить жодних норм, що стосуються контролю і порядку виїзду за кордон громадянами України”, — каже адвокат.

Нагадаємо, українським біженцям у Польщі продовжать захист, який діє поки до 30 червня. Тимчасовий захист також пообіцяють надати українцям без паспорта.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *