Чому тарифи на зв'язок можуть зрости на 50% у 2025 році: роз'яснення для українців

Чому тарифи на зв’язок можуть зрости на 50% у 2025 році: роз’яснення для українців

Українцям пропонують готуватись до того, що оператори будуть змушені підняти ціни на послуги протягом 2025 року на тлі інвестування в закупівлю та встановлення резервних джерел живлення для того, щоб довше підтримувати роботу мережі без електрики.

Голова ради асоціації “Телекомунікаційна палата України” (ТелПУ) Тетяна Попова вказала: забезпечення енергонезалежності потребує колосальних інвестицій від операторів. Тож “за відсутності преференцій з боку держави витрати на підтримку мобільного зв’язку без централізованої електроенергії можуть призвести до суттєвого зростання вартості мобільних послуг”. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Апостроф».

У lifecell щодо цього зауважили:

“Попередньо можемо сказати, що закупівля та встановлення десятків тисяч резервних джерел живлення в надзвичайно короткі терміни потребуватиме значних додаткових інвестицій. І треба шукати баланс між забезпеченням зв’язку й можливістю надавати послуги абонентам за доступною ціною”.

Серед ймовірних причин підвищення цін на тарифи, окрім впливу фактору інвестицій в енергообладнання, також вказують рівень інфляції і збільшення податків. Тому оператори можуть різко підняти тарифи на свої послуги. Зокрема експерти прогнозують зростання на 50% у 2025 році. Ось що з цього приводу говорить медіаексперт та автор Youtube-проєкту “Переговорка” Олександр Глущенко:

“Абонентам слід готуватися до поступового зростання тарифів протягом 2025 року – умовно, послуги подорожчають на 50% з 1 січня до 1 грудня”.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Експерти нагадують, що відповідно до оновлених норм Національного центру оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій (НЦУ), нормативи забезпечення зв’язку під час відключень збільшились до:

10 годин на 60% своїх базових станціях (БС) у кожній області;
З 1 листопада – на 70% БС;
З 1 грудня – на 80% БС;
З 1 лютого 2025 року – на 100% БС.

Експерти наголошують на можливій проблемі закупівлі такої кількості генераторів і батарей. Проте навіть це, за їхніми словами, не зможе повністю забезпечити підтримку постійного зв’язку під час відключень світла такої тривалості, яку українці переживали у липні. На це в lifecell вказали:

“Навіть коли ми обладнаємо всі базові станції резервним електроживленням, мережа все одно не буде здатна пропустити такий об’єм трафіку”.

У Київстар також додали, що для безперервності зв’язку критично важливим буде наявність електроенергії протягом часу, за який можна підзарядити системи резервного живлення.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *