Чим завершилися переговори Байдена та Стармера про можливі удари по Росії

Чим завершилися переговори Байдена та Стармера про можливі удари по Росії

Британський прем’єр-міністр Кір Стармер заявив, що його переговори з президентом США Джо Байденом мали стратегічний, а не тактичний характер, і на них не йшлося “про якесь конкретне рішення”.

Напередодні візиту Стармера до Вашингтона західна преса писала, що він має намір переконати Байдена дозволити Україні використовувати поставлені Британією ракети Storm Shadow для завдання ударів по цілях у росії. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «BBC».

За підсумками переговорів із президентом США Джо Байденом у Вашингтоні Стармер не окреслив жодного рішення щодо питання, чи потрібно дозволити Україні завдавати ударів західними ракетами по цілях у глибині території росії.

На запитання, чи вдалося йому переконати Джо Байдена, Стармер відповів, що вони мали “довгу і продуктивну дискусію з низки напрямків, включно з Україною, Близьким Сходом та Індо-Тихоокеанським регіоном”.

Чим завершилися переговори Байдена та Стармера про можливі удари по Росії

За його словами, розмова з Байденом мала стратегічний, а не тактичний характер, і під час неї не йшлося “про якесь конкретне рішення”. При цьому в літаку шляхом до Вашингтона, відповідаючи на запитання журналістів, Стармер визнавав, що у зв’язку з “важливими подіями як в Україні, так і на Близькому Сході”, які відбудуться найближчим часом, на переговорах з президентом США “необхідно прийняти низку тактичних рішень”.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

“Я дуже хочу, щоб ці тактичні рішення ухвалювалися у стратегічному контексті”, – говорив він.

Після того, як переговори завершилися, британський прем’єр заявив, що розмова буде продовжена в Генеральній асамблеї ООН за кілька днів за участю “ширшого кола осіб”.

Білий дім за підсумками переговорів випустив лаконічну заяву, в якій ідеться, що серед інших тем, що обговорювали на зустрічі, лідери “підтвердили свою непохитну підтримку України, яка продовжує захищатися від російської агресії”.

На брифінгу в п’ятницю, напередодні переговорів, представник Ради національної безпеки США Джон Кірбі заявив, що Вашингтон не планує вносити жодних змін до обмежень, накладених на використання Україною зброї американського виробництва для завдання ударів по території Росії.

“Я б не очікував, що за підсумками переговорів буде зроблена будь-яка важлива заява з цього приводу (про дозвіл Україні використовувати ракети для ударів по росії – Ред.), і точно не з нашого боку”, – сказав Кірбі журналістам.

Водночас заступник міністра закордонних справ росії Сергій Рябков заявив, що країни Заходу вже ухвалили рішення дозволити Києву завдавати ударів у глибині російської території.

“Ми знаємо про те, що відповідні рішення були ухвалені якийсь час тому, і сигнали такого роду до Києва передані”, – цитує російська агенція ТАСС слова Рябкова.

США забороняли завдавати ударів у глибині російської території від початку поставок американської зброї Києву, побоюючись, що це призведе до ескалації не лише в регіоні, а й у Європі в цілому.

Лише після повторного вторгнення російської армії до Харківської області США дозволили Києву вражати цілі на території росії, але поблизу кордонів.

Однак зараз Україна домагається повного скасування обмежень, щоб її збройні сили також змогли вражати російські військові об’єкти, розміщені у глибині території країни.

Чим завершилися переговори Байдена та Стармера про можливі удари по Росії

Підпис до фото, Напередодні візиту Стармера до Вашингтона західна преса писала, що він має намір переконати Байдена дозволити Україні використовувати поставлені Британією ракети Storm Shadow для завдання ударів по цілях у росії

Напередодні переговорів Стармера та Байдена у Вашингтоні президент Росії Володимир Путін заявляв, що застосування західної зброї по цілях в глибині росії означатиме пряму участь західних країн у війні. Він стверджує, що Україна не здатна застосовувати західну зброю великої дальності самостійно: для цього потрібні дані із західних розвідувальних супутників та польотні завдання, які, на його думку, можуть вносити “тільки військовослужбовці країн НАТО”.

“Якщо це рішення буде ухвалено, – говорив Путін, – це означатиме не що інше, як пряму участь країн НАТО – Сполучених Штатів, європейських країн – у війні в Україні”. Після цього він знову повторив, що росія “прийматиме відповідні рішення, виходячи з тих загроз, які нам створюватимуться”.

У Держдепартаменті США цю заяву російського президента назвали “не новою”, але додали, що приділяють “пильную увагу всьому, що він говорить”.

Британський військовий аналітик Джастін Крамп в інтерв’ю ВВС заявив, що російський президент перевіряє на міцність новий лейбористський уряд і адміністрацію президента США, чий термін спливає, і спостерігає за тим, як далеко вони можуть зайти.

“Зрештою, росія вже постачає зброю противникам Британії і вже приймає “активні рішення”, такі як підривна діяльність, шпигунство, саботаж, операції в кібер- та інформаційному просторі проти інтересів членів НАТО”, – каже експерт.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Він припускає, що всі ці кроки можуть “прискоритися”, але “боротися проти всього НАТО росія не може собі дозволити, враховуючи, як важко їй дається війна лише з Україною”.

У п’ятницю Держсекретар США Ентоні Блінкен звинуватив російські державні ЗМІ, зокрема RT, в тому, що вони не тільки поширюють пропаганду і дезінформацію, але й мають приховані можливості для втручання у внутрішньополітичні процеси в інших країнах.

Як приклад він навів політичні процеси не тільки в США, а й втручання у президентські вибори в Молдові, де пропагандисти намагалися спровокувати насильство і заворушення, а також фейкові платформи Red і African Stream у Німеччині та країнах Африки відповідно.

Після цього речниця МЗС росії Марія Захарова у явно іронічному коментарі заявила, що в США має з’явитися “нова професія” – фахівець із санкцій, запроваджених проти росії.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *