Дайджест російських протестів: мужність вчити добру посеред зла

Дайджест російських протестів: мужність вчити добру посеред зла

Під Москвою вчителька провела для учнів “Урок добра”, розказавши про злочини російської армії в Бучі. Їй довелося виїхати з рф. Про інші види спротиву диктатурі — у статті наших колег.

Під час класної години у школі № 1 міста Протвино (Московська область) 65-річна вчителька російської мови та літератури Наталія Таранушенко провела “Урок добра”. Вона розповіла про злочини російської армії в Бучі, показала дітям кілька роликів з українських ЗМІ та порівняла події в росії з тим, що відбувалося в нацистській Німеччині. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Права людини в Україні».

10 червня 2024 року проти вчительки було порушено кримінальну справу про “фейки” про російську армію з мотивів політичної ненависті. Наталія Таранушенко була змушена виїхати з росії.

Дайджест російських протестів: мужність вчити добру посеред зла

Наталія Тарнаушенко, фото: ASTRA

Переслідування

Влада Слов’янська-на-Кубані (Краснодарський край) вимагає знести Покровсько-Тихівський храм, в якому служить священник Віктор Пивоваров, архієпископ Слов’янський та Південноросійський Російської православної церкви (РосПЦ), що не підпорядковується РПЦ. 78-річного чоловіка вже двічі штрафували за “дискредитацію російської армії”. До нього приходили з обшуками. Покровсько-Тихівський храм побудований коштом пожертвувань на приватній ділянці Віктора Пивоварова.

53-річного сахалінця засудили до 5,5 років колонії за “заклики до тероризму”. На думку слідчого комітету, він, “поділяючи проукраїнську націоналістичну ідеологію”, закликав до “порушення територіальної цілісності Росії”.

*

За “фейки” про Бучу і про обстріли Маріуполя правозахиснику Грегорі Вінтеру дали 3 роки колонії. Він хворіє на діабет і потребує медичних препаратів, через відсутність яких у колонії його життя під загрозою.

Лідер московського інді-рок-гурту “Автоспорт” Андрій Ванюков розмістив в інстаграмі сторіс із гаслом “Героям слава”. Після доносів на Ванюкова глави “Ліги безпечного інтернету” та пропагандистки Катерини Мізуліної в поліції склали протоколи про розпалювання ненависті та заклики до сепаратизму. Раніше на музиканта вже заводили адміністративні справи про “дискредитацію армії”. Ванюков відкрито підтримує ЗСУ, висловлюється про розпад росії на окремі республіки.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

28 травня через плакати “Нет войне” і “9 wая” (W — як початок англійського слова war — війна) казанській активістці Зульфії Сітдіковій суд призначив умовний термін на 2 роки з іспитовим терміном 4 роки і шістьма місяцями виправних робіт у справі про “повторну дискредитацію армії” і “реабілітацію нацизму”.

У Республіці Комі засновника і редактора місцевого видання Komi Daily Валерія Ільїнова оштрафували у справі про “дискредитацію російської армії”. Причиною стала “Заява редакції Komi Daily до 9-річчя війни росії проти України”. Повторне “порушення” може загрожувати Ільїнову кримінальною справою та позбавленням волі на строк до 5 років.

Експолковнику Росгвардії Валерію Котовичу затвердили шість років колонії у справі про поширення “фейків” про російську армію. ОВД-Инфо LIVE повідомляє, що, за інформацією від колег Котовича, він називав російську армію окупантом і агресором.

Активіст Андрій Литвин приїхав до Сандармоху з українським прапором у день пам’яті жертв Великого терору 5 серпня 2023 року. У червні цього року стало відомо, що поліція Медвеж’єгорська викликає Андрія Литвина для складання протоколу про адміністративне правопорушення за статтею про “дискредитацію армії” — попри те, що термін притягнення до відповідальності вже минув.

Дайджест російських протестів: мужність вчити добру посеред зла

Активіст Андрій Литвин

10 червня 2024 року Октябрський суд Єкатеринбурга засудив Олександра Неустроєва до 3 років колонії-поселення за статтею про хуліганство з погрозою застосування сили. У квітні минулого року Олександр вилаяв на вулиці хлопчика в шапці з буквою “Z” — символом війни. Неустроєва затримали та звинуватили в хуліганстві. У серпні 2023 року справу закрили та призначили штраф у 7000 рублів, але після втручання Z-патріотів і депутатів Державної думи — Мілонова, Хінштейна і Ямпольської — Генеральна прокуратура вимагала перегляду справи.

На Камчатці за передачу “конфіденційної” інформації СБУ затримано місцевого жителя, імені якого ФСБ не називає. Після початку повномасштабного вторгнення в Україну він нібито зв’язався зі спецслужбою України і надіслав інформацію про одного з керівників поліції, а також обіцяв передати інформацію про місця дислокації військових частин. Проти підозрюваного порушили кримінальну справу за статтею про конфіденційне співробітництво громадянина Росії з іноземною організацією, спрямоване проти безпеки країни. Чоловіка заарештували.

За фінансування ЗСУ засудили програмістку Ніну Слободчикову. Справу порушили за грошовий переказ у 5 тисяч рублів. Мосміськсуд засудив її до 12 років колонії за звинуваченням у держзраді.

8 червня Андрій Євсєєв вийшов на вулицю в Москві у спортивній футболці із зображенням українського тризуба і написом “SLAVA UKRAINI”. Йому висунули обвинувачення в демонстрації екстремістської символіки, вважаючи тризуб нацистською атрибутикою української організації “Тризуб імені Степана Бандери”, забороненої в Росії у 2014 році. Євсєєва заарештували на 10 діб.

За антивоєнні пости в особистому телеграм-каналі проти активіста Максима Липканя було порушено кримінальну справу за статтею про “фейки” про ЗС РФ. Московський обласний суд припинив кримінальну справу і відправив активіста на примусове лікування. 11 червня суддя Марина Алябушева відхилила апеляційну скаргу і залишила вирок чинним.
Диверсії та саботажі

14 червня під час закладання у схованку посудин із запальною сумішшю було затримано жителя Іжевська. Його підозрюють у підготуванні диверсії на об’єкті транспортної інфраструктури. За версією слідства, чоловік виконував завдання представника одного з “воєнізованих об’єднань з України”. Порушено кримінальну справу про державну зраду та пособництво диверсійній діяльності.

Пікети

31 травня у Нижньовартовську (Західний Сибір) місцевий житель Михайло Сайнсус влаштував одиночний пікет біля будівлі міської адміністрації з плакатом “Я хочу, щоб син не знав війни”. Поліція затримала Михайла і вручила “застереження про неприпустимість порушення антиекстремістського законодавства”.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

16 червня Світлана Нев’янцева провела пікет із плакатом “Ні війні” біля будівлі міської адміністрації в Каменську-Уральському (Свердловська область). Поліцейські викликали її для написання пояснювальної записки та склали протокол щодо дискредитації армії.
Онлайн-протести

Олександр Акімушкін з Архангельської області опублікував пост у “ВКонтакті” з відео під назвою “Чому Путін повертає з полону тільки зеків?”. На заставці відео зображений Путін із кримінальним татуюванням — восьмикутною зіркою. За цей пост Акімушкіна заарештували 22 травня на 5 діб у справі про публічну “демонстрацію екстремістської символіки”. 16 травня Акімушкіна вже затримували за кримінальною статтею за “повторну дискредитацію армії” через інші антивоєнні пости; тоді йому заборонили користуватися інтернетом.

Мешканка Петропавловська-Камчатського Тетяна Веркеєнко залишила коментар під постом про побоювання прем’єр-міністра Ізраїлю, що передана Україні ізраїльська зброя опиниться в руках Ірану. На це вона написала: “Фігня повна. Ще жодного озброєння в руки рф не потрапило. СЛАВА БОГУ. Слава Україні. Слава ЗСУ”. Тетяну оштрафували на тисячу рублів.

Через коментарі в інтернеті, в яких москвичка Анастасія Бережинська “схвалювала вбивство Путіна”, проти неї порушили кримінальну справу.

Співробітники УФСБ Росії під час інтернет-моніторингу виявили кілька коментарів Єгора Карпінчика із міста Чорногорська (Республіка Хакасія). Згідно з висновком експерта-лінгвіста, Єгор дискредитував “Верховного Головнокомандувача Збройних Сил РФ за допомогою використання оцінної лексики”, “висловлював емоційне глузування із загибелі військовослужбовця під час спеціальної військової операції”, а самих військовослужбовців представив у ролі “вбивць” і “націоналістів”. Суд призначив штраф 30 000 рублів за статтею про дискредитацію армії.

На журналістку й депутатку Марксівського районного зібрання від КПРФ Ксенію Чернову написали донос — про те, що вона опублікувала у “ВКонтакті” фото бюлетенів з антивоєнними написами. Чернова розмістила фото у своїй групі під час президентських виборів у березні 2024 року. 14 червня суд у Марксі Саратовської області призначив Ксенії штраф у 30 000 рублів.

Дайджест російських протестів: мужність вчити добру посеред зла

Фото: Горизонтальная Россия

За антивоєнний статус у WhatsApp суд відправив у СІЗО доцента науково-дослідного центру інституту ФСВП Росії (Федеральної служби виконання покарань) Олександра Смирнова. Його заарештували на два місяці за справою про виправдання тероризму. Слідство вважає, що Смирнов виступив проти СВО, розмістивши в розділі “статус” месенджера заклик до терористичної діяльності.

Ольга Козлова з Вологди розмістила коментар у телеграм-каналі під постом про плановані рейди Легіону “Свобода Росії”, “що починається абревіатурою ‘ЛС…’ (Легіон Свобода) і закінчується словом ‘…поклін’”. Перший Західний окружний військовий суд Санкт-Петербурга виніс Ользі вирок за статтею про виправдання тероризму в інтернеті, призначив штраф 300 000 рублів та заборонив їй адмініструвати сайти і канали в інтернеті протягом двох років.

Мешканка міста Пушкіно Євгенія Самохіна на своїй сторінці у “ВКонтакті” розмістила кілька антивоєнних постів про обстріли України російською армією і прокоментувала новини про постраждалих цивільних. Її затримали і порушили кримінальну справу про “фейки” про російську армію з мотивів політичної ненависті.

Дайджест російських протестів: мужність вчити добру посеред зла

Мешканець Корочанського району Бєлгородської області (його ім’я не повідомляють) за антивоєнні пости був затриманий співробітниками УФСБ Росії. Його підозрюють у поширенні “недостовірних даних щодо Збройних Сил Росії” та інформації “екстремістського характеру”. Порушено кримінальну справу про “фейки” про російську армію.

Огляд підготували волонтери Меморіалу на основі джерел: SOTA, 24liveblog, ОВД-инфо,7х7 — Горизонтальная Россия, телеграм-каналів Весна, Активатика, RusNews та інших.

 

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *