Діти на тимчасово окупованих територіях Херсонщини жили в страху перед обшуками росіян

Діти на тимчасово окупованих територіях Херсонщини жили в страху перед обшуками росіян

Наразі шістьох дітей з Херсонщини, які пережили російську окупацію, вдалося повернути додому. Про цих та інших дітей, які стали свідками злочинів росіян, а також про дітей, які постраждали від повномасштабної війни РФ, — у статті.

Примусова паспортизація на тимчасово окупованих частинах Херсонщини

Російські загарбники продовжують примусову паспортизацію мешканців тимчасово окупованих територій, тиснуть на людей і лякають їхніх дітей. Про це розповіли люди, яким вдалося виїхати з території Херсонщини, що перебуває під контролем російських Збройних сил. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Права людини в Україні».

24 травня очільник Херсонської ОВА Олександр Прокудін сповістив, що з тимчасово окупованої території Херсонщини вдалося вивезти три родини, у тому числі шестеро дітей: п’ять дівчат і одного хлопчика. Цим дітям виповнилося від одного до дев’яти років, писав посадовець на своїй фейсбук-сторінці.

Пан Олександр також розповів про життя українських родин в російській окупації. Як свідчили люди, оскільки вони не отримували російські паспорти, їм відмовляли у працевлаштуванні. Крім цього, люди не могли звернутися до лікарів.
Раніше ХПГ писала, що людям, які відмовляються від російського громадянства, можуть не видавати ліки, навіть інсулін. Про нещодавній випадок, коли російські прикордонники заборонили повертатися до Криму науковцю, який не захотів присягати на вірність РФ, можна прочитати у статті.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ба більше, аби залякати людей та психологічно тиснути на них, російські військові постійно проводили обшуки в помешканнях. Це надто лякало дітей, наголосив посадовець. За його словами, подібне ставлення російських окупантів і страх за майбутнє спонукали родини виїздити з російської окупації.

Діти на тимчасово окупованих територіях Херсонщини жили в страху перед обшуками росіян

“Нині усі родини перебувають у безпеці та отримують необхідну медичну і психологічну допомогу”, — розповів Прокудін. Він також сповістив, що від початку цього року з територій тимчасово окупованої Херсонщини вдалося вивезти 94 дитини.

Як 23 травня повідомляли у Центрі національного спротиву (ЦНС), російські окупанти не можуть виконати план Кремля з паспортизації українців на тимчасово окупованих територіях. За даними ЦНС, особливо провальною російська паспортизація є на територіях тимчасово окупованої Херсонщини. Там окупаційні сили змогли примусити до отримання російського громадянства лише 240 тисяч людей, у той час як у Кремлі очікували на значно вищі цифри.

Повернення додому

23 травня Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець сповістив, що до України повернули 13 дітей. Семеро з них вдалося повернути з тимчасово окупованих територій, а шестеро дітей повернули у рамках проєкту “Bring Kids Back UA”. Дітей вдалося повернути за посередництва Катару та за сприяння державних органів України.

23 травня Офіс Омбудсмана зустрів дітей, яких з “батьками чи законними опікунами розділила лінія фронту та окупанти”, писав Лубінець у своєму телеграм-каналі.

Омбудсман також розповів про поневіряння декого з дітей. Зокрема він переказав історію 15-річної дівчинки з Маріуполя. Коли в будинок, де мешкала дитина, влучив російський танк, дівчинка разом з мамою знайшли прихисток у церкві. Проте на цьому історія не скінчилася: дівчина постраждала від російської ракети — отримала поранення голови. Родина неодноразово намагалася виїхати з окупації, зрештою їй це вдалося.

“Хтось із повернутих нині дітей втратив батьків, когось — батьки хотіли повернути самотужки, однак цього не дала зробити РФ, хтось — мріяв, що виїде до рідних. І ця мрія здійснилася”, — підсумував Уповноважений.

Він також наголосив, “що Україна готова до повернення кожного і надаватиме базову гуманітарну, медичну, психологічну та соціальну допомогу. А правоохоронці зафіксують всі злочини росіян, свідками чи жертвами яких стали наші діти”.

За офіційними даними, від початку повномасштабної війни РФ 19 546 дітей були депортовані або примусово переміщені. Ця цифра включає лише офіційно підтверджені випадки, реальна кількість дітей, яких вивезли представники РФ чи Білорусі, може бути значно більшою. Крім цього, понад дві тисячі дітей (2 015) вважаються зниклими.

Нагадаємо, що у грудні 2023-го Харківська правозахисна група представила нове подання до Офісу Прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС), яке стосувалося переміщення українських дітей на територію Російської Федерації. Подання “Насильницька передача дітей з України до Росії: геноцид” має на меті переконати Офіс Прокурора МКС, аби той перекваліфікував вже відкрите провадження зі статті восьмої Римського Статуту (“воєнні злочини”) на статтю шосту (“злочин геноциду”). Більше про порушення прав дітей і вчинені представниками РФ і Білорусі злочини проти української малечі можна почитати у рубриці ХПГ — Права дітей.

Діти на тимчасово окупованих територіях Херсонщини жили в страху перед обшуками росіян

Неостаточні цифри

Тим часом ювенальні прокурори повідомили чергову невтішну статистику. Станом на ранок 24 травня, через російську збройну агресію в Україні загинули 547 дітей. Понад 1 348 дітей отримали поранення різного ступеня тяжкості. Загалом внаслідок повномасштабної війни РФ в Україні постраждали понад 1 895 дітей.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Як зауважили в Офісі Генпрокурора, найбільше дітей постраждало в таких областях України: Донецькій (532 дитини), Харківській (374 дитини), Херсонській (152 дитини), Дніпропетровській (139 дітей), Київській (130 дітей), Запорізькій (108 дітей), Миколаївській (105 дітей).

Лише за останні дні через обстріли Дергачів на Харківщині був поранений 16-річний хлопчик. Крім цього, 23 травня померла чотирирічна дівчинка, яка отримала тяжкі поранення через обстріл Одеси, який російські війська здійснили 29 квітня цього року.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *