Дослідження проблем громад проведене Альянсом українських університетів

Дослідження проблем громад проведене Альянсом українських університетів

У Львові презентували дослідження, яке показало що стійкість залишається найбільш критичною проблемою на другому році повномасштабної війни, при цьому більшість з опитаних громад (8 із 12 громад) вважають стійкість найвищим пріоритетом.

Зокрема, доступність та якість укриттів отримали найнижчу оцінку серед мешканців громад, відповідно до результатів дослідження Альянсу українських університетів у рамках проєкту «Посилення спроможності громад для відбудови через пілотування їхньої взаємодії з університетами». Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Освіта.ua».

Це дослідження буде корисним як для самих громад, так і для експертів чи громадського сектору, що працює з громадами.

Університети ставили собі за мету розробити універсальну методологію оцінки потреб громад – як прифронтових, так і тилових, тобто будь-хто зацікавлений зможе використовувати його для збору даних, аналізу ситуації та пошуку рішень.

Особливістю є те, що враховується думка не лише органів влади, але й населення, бізнесу, громадського сектору та окремих категорій населення, як вимушені переселенці чи сім’ї військовослужбовців.

Таким чином можна сформувати комплексну картину, що відбувається в громаді, які є проблеми, що визнають усі, яка є взаємодія між різними суспільними групами в громаді.

Дослідження засвідчило відсутність належних планів дій на випадок надзвичайних ситуацій у багатьох громадах. Часто немає резервних запасів живлення та інших ресурсів, необхідних для швидкого реагування на кризи. Інфраструктура потребує покращення: суттєві проблеми з доступністю та якістю надання освітніх, медичних та інших послуг, перебої з мобільним зв’язком та інтернетом ускладнюють доступ до важливої інформації та послуг.

За словами авторів дослідження, однією з найбільш слабких ланок у громадах є тестування IT-систем, які використовує орган місцевого самоврядування, адже представники ОМС найрідше зазначали, що протягом останнього року їх тестували на вразливість.

Дослідження також охопило питання розвитку попри війну та відновлення. Під час презентації Мирослава Савісько, менеджерка проєктів Центру соціологічних досліджень, вивчення децентралізації та регіонального розвитку в Київській Школі Економіки, наголосила на важливості взаємодії між усіма суспільними ланками.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

«Важливою є взаємодія між керівництвом громад, бізнесом та громадськими організаціями. Традиційно є проблеми з дорожньою інфраструктурою та економічним розвитком але також з’являються нові питання про інклюзивність простору та вразливі групи», – зазначила Савісько.

Планується, що далі Альянс працюватиме з громадами над вирішенням найбільших викликів залучаючи своїх фахівців, українських та міжнародних експертів.

Довідково: дослідження було проведене у лютому-квітні 2024 року в 12 громадах методом експертного опитування та дослідження громадської думки. З детальними результатами дослідження та методологією можна ознайомитись за посиланням. Проєкт «Посилення спроможності громад для відбудови через пілотування їхньої взаємодії з університетами» реалізовується Альянсом українських університетів за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *