Експерт радить дозволити українським компаніям використовувати експортні кошти на покриття боргів

Експерт радить дозволити українським компаніям використовувати експортні кошти на покриття боргів

Українські компанії мають отримати можливість розраховуватись по боргах за рахунок експортної виручки з рахунків за кордоном, щоб уникнути ризиків, пов’язаних з непогашенням боргів.

Таку думку коментуючи ситуацію довкола зовнішньоекономічної діяльності бізнесу, висловив фінансовий аналітик Олексій Кущ. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Апостроф».

“Війна змусила Нацбанк запровадити суттєві обмеження на валютні операції, щоб утримати стабільність на фінансовому ринку. Поступово такі обмеження знімаються і тепер настав час вирішити проблему розрахунків за євробондами українських компаній, які залучали зовнішнє фінансування до повномасштабної війни”, – пише він.

Олексій Кущ пояснив, які ризики несе за собою непогашення зовнішнього боргу для приватних компаній.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

“Це не тільки втрата боргового рейтингу, але й ускладнення у проведенні експортно-імпортних операцій. Та й для Уряду це може ускладнити залучення зовнішнього фінансування”, – впевнений експерт.

Фінансист пропонує оптимальний шлях для як для держави, так і для бізнесу та наголошує на головних перепонах на шляху розв’язання проблеми.

“Вихід є: українські компанії розраховувались по своїх боргах за рахунок експортної виручки з рахунків за кордоном. Але таке рішення породжує іншу проблему – валютний контроль. На жаль це на період воєнного стану поки заборонено. Тому бізнес звернувся до Кабміну з пропозицією дозволити таку операцію. Уряд підтримав і звернувся для остаточного рішення до НБУ. Тепер рішення за Національним банком. Воно не вплине ані на обмінний курс, ані на валютний ринок”, – резюмував він.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *