Електронний реєстр військовозобов'язаних та кабінет призовника: що важливо внести

Електронний реєстр військовозобов’язаних та кабінет призовника: що важливо внести

Парламент ухвалив законопроект №10062 про цифровізацію нашого війська. Він, зокрема, передбачає запуск електронного кабінета військовозобов’язаного вже у другому кварталі цього року. В Міноборони заявили, що е-кабінет дасть змогу оновлювати дані без фізичного відвідування територіальних центрів комплектації.

Які ще зміни передбачає законопроект?

— Після запровадження електронного реєстру військовозобов’язаних до нього буде внесено відомості, які в автоматичному режимі сформовані на основі баз даних демографічної, податкової, міграційної та інших служб, — пояснює Олеся Городецька, правознавиця. — До реєстру заноситимуть персональні, а також службові дані призовників, військовозобов’язаних і резервістів, дані про потребу в комплектуванні особовим складом ЗСУ та інших військових підрозділів. Розпорядником такої узагальненої бази даних буде Міноборони та його структурні підрозділи, зокрема територіальні центри комплектування та соціальної підтрим­ки (ТЦК та СП). Співробітники ТЦК матимуть можливість бачити всю інформацію про кожного військовозобов’язаного, яка на сьогодні й так перебуває у володінні держави. Тобто її фактично об’єднають в один реєстр. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Експрес».

— Йдеться про реєстр “Оберіг”?

— В ухваленому парламентом законопроекті прямо не вживається назва “Оберіг”. Але, ймовірно, мова саме про цю систему. Вона дуже допоможе упорядкувати інформацію про військовозобов’язаних, і її зможуть використати для того, щоб здійснювати повний облік. Якщо військовозобов’язаний сумлінно виконує свої обов’язки і своєчасно подає всі відомості про себе до ТЦК, то в нього не буде жодних проблем. Питання виникатимуть до тих, хто намагається уникнути мобілізації.

— Чи розв’яже цей законопроект проблеми з мобілізацією?

— На мою думку, ні. Основним його недоліком є те, що збиратиметься персональна інформація, яка буде містити не тільки паспортні дані, а й дані про освіту, стан здоров’я, перетин кордону, майновий стан, родичів, номери засобів зв’язку й адреси електронної пошти, — каже Ростислав Кравець, адвокат. — І вона стосуватиметься не тільки військовозобов’язаних, а й кожного громадянина України віком від 18 до 60 років, включаючи жінок. Причому згода призовників, військовозобов’язаних і резервістів на обробку їхніх персональних даних для потреб реєстру не потрібна. Таким чином громадян України без їхньої згоди, власне кажучи, позбавляють будь-якого захисту особистих персональних даних. Внесення особистої інформації військовозобов’язаних до реєстру неконституційне. Це порушує низку українських та європейських законів, котрі регулюють ці питання. У жодній країні світу немає таких мегареєстрів. Крім того, у законі взагалі не прописано, як мають оберігати персональні дані українців і хто та яку відповідальність нестиме за це. Як на мене, ухвалення цього законопроекту може нести загрозу національній безпеці України, бо в разі кібератаки дані з реєстру можуть потрапити до рук ворога.

— А що думають військові з цього приводу?

— Питання цифровізації українського війська стоїть на порядку денному ще з 2014 року, а саме — введення електронного обліку даних військовозобов’язаних, зменшення обсягу паперових документів, — зазначає Владислав Селезньов, військовий експерт. — Однак досі це так і не вдалося реалізувати. Зате у результаті запропонованих трансформацій з’являлася ще більша кількість паперів. І це насправді виклик, бо ж недарма поза очі українську армію називають УПА (українська паперова армія).

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Я вважаю, що ухвалений парламентом законопроект спрямований на те, щоб усе-таки внормувати систему обліку особового складу та систему внутрішніх комунікаційних процесів. Як це працюватиме — важко спрогнозувати. Війна набирає щораз більших обертів. А ми досі боремося з валом паперових документів, який здолати неможливо. І наразі командири низових підрозділів досить часто нарікають, що не розуміють, до чого братися насамперед: чи то воювати, чи то оформлювати документи. Із запровадженням електронного обліку військовозобов’язаних, як на мене, буде менше клопоту з документами. Та й унормується питання повісток. Бо ж було не раз, що людина вже тривалий час воює фронті, а за місцем проживання проти неї порушують справу як на ухилянта, котрий не з’являється до військкомату. Ще гірше, коли повістки з вимогою з’явитися в ТЦК приносять на ім’я загиблих бійців.

— Чи будуть електронні повістки?

● О. Городецька:

— Наразі в ухваленому законопроекті такого не передбачено. Але в подальшому це питання може бути врегульоване на рівні підзаконних актів.

— Які ще важливі зміни передбачено цим законопроектом?

● О. Городецька:

— Він має на меті спростити набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану. За даними авторів законопроекту, з початку повномасштабної війни лише близько 100 тисяч українців набули цей статус, тоді як до ЗСУ та інших військових підрозділів мобілізовано майже 950 тисяч.

● В. Селезньов:

— Теперішня процедура надання статусу учасника бойових дій дуже складна і забюрократизована. Щоб отримати посвідчення, бійцям доводиться пройти сім кіл пекла. І чим далі бойовий підрозділ перебуває від штабів, тим важче це зробити. Особливо великі зволікання в тих підрозділах, які створюються або перебувають у процесі реформування чи тільки набувають бойових спроможностей. Ключовою тезою тут є запит українського суспільства на соціальну справедливість: чому хтось має можливість без зволікань набути статус, а хтось повинен витратити багато свого часу і нервів, щоб домогтися належного йому за законом. Уявіть, як здобути статус бійцям, котрі перебувають на передовій. Для них головне завдання — боротьба з ворогом, а не збирання документів. Автоматичне надання статусу учасника бойових дій допоможе родинам бійців дістати знижку на сплату комунальних послуг та забезпечить інші передбачені законом пільги.

● Р. Кравець:

— Що стосується автоматизації надання статусу учасникам бойових дій, то це, на мою думку, — міф. Насправді жодного спрощення не буде. Бо з практики знаємо, що будь-яка нова спроба спростити цей процес призводить до того, що військові все більше стикаються з бюрократичними перешкодами. Зрештою, побачимо, як усе запрацює на практиці.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *