Як детективи НАБУ заробляють на справах, які вони розслідують — роз'яснення юриста

Як детективи НАБУ заробляють на справах, які вони розслідують — роз’яснення юриста

Що спільного між НАБУ і “Укрзалізницею”? Навряд вам швидко спаде на думку якась очевидна відповідь. Втім, як виявляється, окремі співробітники НАБУ можуть успішно розбудовувати подальшу кар’єру в УЗ, розслідуючи справи щодо зловживань…в Укрзалізниці.

Ця історія про трьох колишніх детективів НАБУ, які фактично стояли біля його витоків, а тепер успішно перекваліфікувалися в “залізничники”. Їхні прізвища навряд чи відомі пересічному українцю, хоча кар’єрні і майнові “успіхи” дійсно заслуговують на увагу. Наші “герої” — Тарас Лікунов, Богдан Бровко та Олександр Риковцев.

Про це пише Богдан Устименко, Юрист-міжнародник, директор Українського інституту морського права і безпеки у колонці видання Українські новини.

Троє залізних детективів”

Отже, кар’єри Риковцева, Бровка і Лікунова в НАБУ почалися у 2015 році, вони безперервно працювали там понад 8 років. Риковцев пройшов шлях від детектива до заступника керівника відділу детективів і звільнився у вересні 2023 року. Бровко дослужився до керівника відділу детективів, і звільнився у лютому 2024 року. Лікунов боровся з корупцією на посадах детектива і старшого детектива та звільнився зовсім нещодавно, буквально 2 місяці тому.

Всі троє “нових облич” (правоохоронців нової формації) є вихідцями з органів поліції, податкової служби та прокуратури. Риковцев прийшов у НАБУ з Фіскальної служби, Бровко з Вінницької поліції, а Лікунов з Волинської прокуратури.

Під час роботи в НАБУ вони, серед іншого, займалися розслідуванням у кримінальних провадженнях щодо діяльності АТ “Укрзалізниця”, її філій та інших структурних підрозділів. Важливо розуміти, що розслідування, це не лише збір доказів, але й процесуальні рішення: повідомлення про підозру, затримання, ініціювання арешту, обшуки, оперативно-розшукові та інші репресивні заходи. Тобто ці детективи мали безпосередній вплив на діяльність службовців УЗ, а значить – могли суттєво впливати і на ухвалення ними тих чи інших рішень, що стосувались роботи акціонерного товариства чи його підрозділів

Що ж роблять детективи після багаторічної “боротьби з корупцією” в УЗ? Правильно, майже одразу після звільнення з НАБУ, вони укладають трудові договори “Укрзалізницею”. Більше того, пан Лікунов особисто сприяв тому, щоб колишньому заступнику директора УЗ з безпеки Олександру Шевченку колеги-детективи вручили підозру. Шевченка звільнили, після чого Лікунов зайняв його посаду. Неймовірно, але факт.

Наприклад, Риковцева призначили директором апарату директора з інформаційної та економічної безпеки. Він уклав трудовий договір з УЗ через 3 (!) дні після свого звільнення з НАБУ. Такому розвитку кар’єри позаздрив би будь-хто з Бюро. Збіг? Як думаєте?

Але навіть якщо повірити у “збіг”, коли “куратор” діяльності “Укрзалізниці” з НАБУ займає не останню посаду в цій самі компанії, варто нагадати, що працевлаштувавшись в УЗ, ексдетектив головного антикорупційного органу безпосередньо порушив закон “Про запобігання корупції”.

Положення 26 статті цього закону прямо забороняють особам, уповноваженим на виконання функцій держави, протягом року після звільнення укладати трудові договори з юридичними особами, відносно яких вони за останній рік “здійснювали повноваження з контролю, нагляду або підготовки чи прийняття відповідних рішень щодо діяльності”.

Ці норми закону про запобігання корупції порушив як Риковцев, так і Бровко та Лікунов. І це викликає багато питань як щодо їхньої попередньої роботи в НАБУ, так і подальшої діяльності в “Укрзалізниці”.

Мільйонні статкимайно та акції ексдетективівЩо скаже НАЗК?

Але “карколомні кар’єрні злети” цієї трійки — далеко не єдине, що може зацікавити принаймні НАЗК, а можливо — й їхніх колишніх колег з Бюро. Достовірність декларацій цих посадовців викликає великі сумніви, а відтак є всі підстави вважати, що вони незаконно збагачувались та мають необгрунтовані активи.

Наприклад, тільки поверхневий аналіз декларацій Риковцева говорить про те, що постійно проживаючи в Одесі та працюючи в Києві у 2017-2018 роках, він не мав власного житла і не декларував жодних витрат на оренду помешкання в Києві.

Але вже за кілька років роботи в НАБУ, він та його близькі родичі почали прямо таки “обростати” нерухомістю та криптовалютою. А тесть Риковцева влаштувався на керівну посаду до — ви не повірите —  регіональної філії АТ “Укрзалізниця” — “Одеська залізниця”!

У 2019 році Риковцев нарешті купив квартиру в Одесі. Але вартість купівлі виявилися більш ніж втричі меншою, ніж він отримав від продажу такої ж квартири з аналогічною площею у тому ж місті. Сьогодні, Риковцев є одним з топ-власників криптовалюти серед декларантів в Україні та доларовим мільйонером.

За даними ЗМІ, тільки самих біткоїнів ексдетиктив має на суму близько 870 тис. доларів. Але, найбільша ницість це те, що не дивлячись на велику війну, сім’я Риковцева та й він сам, не гребують отриманням соцдопомоги від держави (у 2022 році дружина отримала допомогу як ВПО, а у 2021 році Риковцев взяв 1000 грн єПідтримки).

Інший експосадовець НАБУ, можливо, і відстає в плані активів, але має не менш цікаві “звитяги”. Богдан Бровко, працюючи в бюро, в липні 2022 року, в самий розпал війни, став адвокатом. Новоспечений адвокат отримав свідоцтво 29 липня 2022 року в Раді адвокатів Вінницької області. Постає логічне запитання: як діючий детектив НАБУ зміг пройти обов’язкове для отримання свідоцтва адвоката шестимісячне стажування, яке включає у себе обов’язкову участь у судових процесах? Схоже, Бровко просто підробив документи про проходження стажування під керівництвом адвоката у Вінницькій області та отримав статус адвоката на підставі фіктивних документів. Також викликає питання те як він склав присягу адвоката, будучи під присягою працівника НАБУ і якій саме присязі він служить?

З активами у Бровка також не все гаразд і НАЗК свого часу вже мало до нього питання. У 2017 році, як детектив НАБУ він подав оновлені дані в свою недостовірну декларацію за 2015 рік про раніше приховані два автомобілі (Opel Vivaro та Mazda 3SDN), формальним власником яких значився його батько – Бровко Леонід Федорович. Однак, є обгрунтовані сумніви, що Бровко-старший мав необхідні доходи для купівлі двох авто. Лише з 3 жовтня 2006 року по 21 квітня 2011 року батько ексдетектива був зареєстрований як підприємець, а з 1 грудня 2023 року працює керівником ОСББ «Магістратська 104», що не має ані нерухомого, ані будь-якого дороговартісного рухомого майна. Очевидні сумніви викликає також і законність набуття вказаного у декларації Бровка за 2019 рік престижного автомобіля марки BMW за очевидно заниженою вартістю (за іронією долі машина теж оформлена на його батька), а також квартири у Києві, право власності на яку Бровко-молодший оформив на себе 28 січня 2022 року.

Не менш феєрична декларація і у колишнього детектива НАБУ Лікунова. Поверхневий аналіз документу свідчить, що під час повномасштабного вторгнення РФ в 2022-2023 роках, Лікунов отримав у власність акції найбільших вітчизняних компаній, таких як «Феррекспо» (одним із власників є відомий олігарх Костянтин Жеваго, якого розшукує НАБУ), а також «Миронівський хлібопродукт» (МХП).

І знаєте що впадає в око? Щодо цих компаній НАБУ також проводило або веде кримінальні розслідування. Наприклад, у 2020 році НАБУ за заявою Офісу президента відкрило кримінальне провадження щодо МХП. Слідство перевіряло чи законно виділялися державні дотації підприємствам холдингу МХП у 2017-2018 роках.

І от через декілька років, детектив НАБУ Лікунов чомусь вирішив інвестувати в акції МХП, яка фігурувала у кримінальних провадженнях. Понад те, під час роботи Лікунова в НАБУ журналісти знайшли у нього родичів у «Центрі протидії корупції», громадській організації, яка на грантові кошти активно захищає НАБУ. Лікунов виявився рідним братом члена правління ЦПК Олени Щербан. Що це як не конфлікт інтересів? Але далі справа чомусь не дійшла.

Питання в тому, як ця “весела трійця” з НАБУ змогла збудувати феєричну карʼєру з таким бекграундом? Очевидно, що без звʼязків і грошей тут не обійшлося. Зрозуміло, що ні про який соціальний ліфт говорити не доводиться. Але давайте поставимо собі питання, чи мають законне та моральне право такі люди вирішувати долі інших людей? Ці троє лише яскравий приклад того, хто ж насправді працює в НАБУ. Ймовірно, більш ретельна перевірка та застосування більш широкого інструментарію, який мають компетентні органи, виявила б набагато більше цікавої інформації. Але цілком природно, що далі має бути повна перевірка декларацій ексдетективів, встановлення факту конфлікту інтересів під час роботи і, звісно, притягнення їх до відповідальності аж до кримінальної, з внесенням до реєстру корупціонерів та всіма іншими наслідками. Як то кажуть, тепер мʼяч на боці НАЗК.

Українські новини

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *