ЄСПЛ зобов’язав рф сплатити Грузії 130 млн € за порушення після нападу

ЄСПЛ зобов’язав рф сплатити Грузії 130 млн € за порушення після нападу

Росія зобов’язана сплатити майже 130 млн євро компенсацій Грузії за порушення і збитки, завдані громадянам внаслідок російського вторгнення 2008 року. Додаткове рішення ухвалила Велика палата Європейського суду з прав людини за позовом Грузії проти рф щодо війни 2008 року у частині, що стосується справедливих компенсацій згідно зі ст. 41 Європейської конвенції з прав людини та яку не охоплювало основне рішення 2021 року.

ЄСПЛ встановив, що має юрисдикцію розглядати запит Грузії про компенсації попри те, що росію у 2022 році вигнали з Ради Європи і російська сторона не співпрацювала з судом під час розгляду питання. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА».

Справа стосується випадків вбивства грузинського цивільного населення, адміністративної практики катувань цивільних та військовополонених, свавільного позбавлення волі у підвалах так званого «МВС Південної Осетії», мародерства, політики перешкоджання поверненню грузин до їхніх домівок у Цхінвальському регіоні (Південній Осетії) та Абхазії, відсутності адекватного розслідування російською стороною випадків загибелі людей.

Згідно з рішенням ЄСПЛ, рф має протягом трьох місяців сплатити Грузії 3,25 млн євро компенсацій у зв’язку із щонайменш 50 жертвами вбивств цивільних у грузинських селах Південної Осетії та у буферній зоні. Грузія заявляла про загалом 116 випадків, та з них задовольнили лише 50, тому що інші 66 жертв загинули під час п’яти днів «активної фази війни», яку суд виключив із власної юрисдикції у рішенні 2021 року. Стосовно України такого обмеження немає.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Також рф зобов’язана сплатити 2 697 500 євро як компенсацію щонайменш 166 постраждалим від практики свавільних затримань і нелюдського поводження з грузинським цивільним населенням силами Південної Осетії у підвалах так званого «МВС» у Цхінвалі 10-27 серпня 2008 року.

640 тисяч євро компенсацій присуджено у зв’язку з випадками тортур грузинських військовополонених збройними угрупованнями Південної Осетії у Цхінвалі 8-17 серпня 2008 року.

А найбільша сума компенсацій – 115 млн євро – присуджена у зв’язку з адміністративною практикою перешкоджання поверненню грузинських громадян до їхніх домівок на окупованих територіях, від чого постраждали щонайменш 23 тисячі осіб.

Ще 8,24 млн євро присуджено у зв’язку з нематеріальними збитками для щонайменше 142 осіб, постраждалих від відсутності адекватного розслідування російською стороною загибелі цивільних під час активної фази бойових дій.

Інші запити на компенсацію відхилили 9 голосами проти 8. Таким чином, загальна сума, яку рф зобов’язали сплатити Грузії, складає 129,8 млн євро.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *