Клієнти популярного європейського банку Revolut обурені, що банк не захистив їх від шахраїв

Клієнти популярного європейського банку Revolut обурені, що банк не захистив їх від шахраїв

Клієнт британського інтернет-банку Revolut каже, що шахраям вдалося вкрасти в нього 165 тисяч фунтів стерлінгів (понад 200 тис. доларів) через додаток банку.

Revolut належить до нових фінансових установ, що працюють тільки з цифровими технологіями й пропонують усі свої послуги онлайн або через додаток. Відділень банк не має. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «BBC».

Його заснували 2015 року росіянин Микола Сторонський та українець Влад Яценко. Штаб-квартира компанії розташована в Лондоні.

Компанія швидко розвивалась і зібрала понад 45 мільйонів клієнтів по всьому світу. Її дохід 2023 року досяг 1,8 млрд фунтів стерлінгів. Банк пропонує конкурентоспроможні курси обміну валют, зручний функціонал та просту процедуру оформлення картки.

Саме це привабило Джека (прізвище він попросив не вказувати), який веде міжнародний бізнес і зберігає гроші у кількох різних валютах.

Джек розповів ВВС, що йому також сподобались засоби захисту, які Revolut рекламує у своєму проморолику.

За словами чоловіка, у лютому йому зателефонував шахрай, який видавав себе за представника Revolut. Він сказав, що рахунок Джека зламали і вмовив надати достатньо інформації, щоб увійти в його акаунт на іншому пристрої.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Щойно Джек зрозумів, що його обманюють, він спробував зв’язатися з Revolut, але не зміг знайти гарячу лінію банку – тільки текстовий чат у додатку.

Чоловіку знадобилося 23 хвилини, щоб зв’язатися з відповідним відділом і заморозити рахунок. За цей час у нього з рахунку зняли всі гроші.

Джек вважає, що злочинцям вдалося обійти програмне забезпечення розпізнавання облич, щоб отримати доступ до його облікового запису на своєму пристрої. Під час налаштування акаунта на новому пристрої Revolut просить зробити селфі, яке, за словами Джека, він не надавав.

Чоловік додав, що той факт, що протягом години на його рахунку здійснили 137 індивідуальних платежів, повинен був викликати занепокоєння у Revolut. Більшість банків і фінансових установ відстежують рахунки клієнтів на предмет незвичайної активності.

“Якщо хтось раптом здійснює величезну кількість транзакцій і тонну платежів на новий рахунок, це є тривожним сигналом, і банки, як правило, починають розслідування”, – пояснює Ніна Керкез, експертка із шахрайства в компанії LexisNexis Risk Solutions, що займається аналізом даних.

“Вони повинні зателефонувати своєму клієнту, відправити йому текстове повідомлення, якимось чином переконатися в законності цих транзакцій”.

“Захист на другому плані”

За останній фінансовий рік Revolut згадували в більшій кількості повідомлень про шахрайство, ніж будь-який з великих банків Великої Британії.

Втім, у самій компанії, яка поки що не отримала статус повноцінного банку, заявили, що ставляться до шахрайства вкрай серйозно. Там запевнили, що мають “надійні механізми контролю”.

Водночас, за даними ВВС, британський національний центр з боротьби з шахрайством і кіберзлочинністю Action Fraud отримав майже 10 тисяч повідомлень про шахрайство, в яких фігурував Revolut. Це на дві тисячі більше, ніж у Barclays, одного з найбільших банків Британії, та вдвічі більше, ніж у Monzo, конкурента Revolut.

“Захист від фінансових злочинів завжди був у Revolut на другому плані порівняно з бажанням випустити нові продукти та спонукати клієнтів більше ними користуватися”, – розповіло ВВС анонімне джерело в компанії.

У 2023 році британська влада отримала близько 3500 скарг на Revolut, більше, ніж на будь-який інший банк або фірму, що займаються електронними грошима.

“Це свідчить, що Revolut не вживає достатніх заходів у цій галузі”, – каже Роб Ліллі-Джонс, представник Which – найбільшої в Британії організація із захисту прав споживачів.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

За його словами, були випадки, коли банк відмовлявся повертати клієнтам кошти, списані з їхніх рахунків внаслідок шахрайства. Тому він не рекомендує розміщувати в цій компанії великі суми.

У Revolut стверджують, що кожен потенційний випадок шахрайства ретельно розслідують, щоб можна було оцінити всі обставини й ухвалити найбільш обґрунтоване рішення.

Компанія запевняє, що минулого року скоротила кількість випадків шахрайства на 20%, але визнає, що “завжди є над чим працювати”.

Що відомо про Revolut

Фінансовий стартап Revolut заснували у 2015 році росіянин Микола Сторонський та українець Влад Яценко, який переїхав до Лондона.

У 2021-му Revolut став найдорожчим стартапом Британії, залучивши 800 млн доларів. Сервіс працює в 35 країнах, має понад 45 млн клієнтів та пропонує десятки послуг – від переказів грошей в будь-якій валюті до крипти.

До великої війни, як пише Forbes, компанія мала плани на розвиток на українському ринку. Наприкінці 2021 року стартап зареєстрував офіс в Україні й почав наймати для нього спеціалістів, але про запуск повноцінної роботи в країні тоді не йшлося.

Після початку великої війни Revolut став доступним для українських біженців у ЄС. Платіжний сервіс спростив умови користування додатком й дав можливість отримати доступ до своїх грошей, звʼязавши програму з українським банківським рахунком.

Тоді скасували вимогу про підтвердження права на проживання, яке зазвичай потрібне для відкриття рахунку електронних грошей в ЄС. Компанія також прибрала низку комісій за перекази та обмін валют для українських користувачів.

Однак вже в серпні 2023-го Revolut оновив вимоги реєстрації. Нові клієнти-українці повинні підтверджувати своє право на проживання в ЄС, щоб отримати віртуальну картку, повідомили в компанії.

У Revolut, однак, запевнили, що нові вимоги не вплинули на українських клієнтів, які вже користуються картками. За інформацією компанії, таких користувачів понад 500 тисяч.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *