Підозра посадовцям метрополітену у службовій недбалості через підтоплення тунелів метро в Києві

Підозра посадовцям метрополітену у службовій недбалості через підтоплення тунелів метро в Києві

За процесуального керівництва Подільської окружної прокуратури міста Києва повідомлено про підозру двом посадовцям КП «Київський метрополітен» – начальнику служби колії, тунельних споруд і будівель та головному інженеру.

Їм інкримінують службову недбалість, що призвела до тяжких наслідків (ч. 2 ст. 367 КК України). Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Офіс Генерального прокурора».

За даними слідства, неналежне виконання обов’язків працівниками київського метрополітену призвело до розгерметизації тунелю, виникнення тріщин у його стінах та подальшого підтоплення на ділянці в межах Оболонсько-Теремківській лінії.

Підозрювані не проводили огляд тунелів, обстеження та спостереження за ослабленими конструкціями і спорудами. Це призвело до потрапляння води до тунелю на перегоні між станціями метро «Деміївська» – «Либідська», появи утворень – сталактитів, вимивання та порушення цілісності гідроізоляції тунелю метро протягом тривалого часу. Через це відбулося поступове руйнування окремих елементів тунелів.

Внаслідок цього 8 грудня 2023 року столичною владою ухвалено рішення про зупинення руху поїздів Оболонсько-Теремківською лінією метро на зазначеному відрізку.

Підозра посадовцям метрополітену у службовій недбалості через підтоплення тунелів метро в Києві Підозра посадовцям метрополітену у службовій недбалості через підтоплення тунелів метро в Києві

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

В ході досудового розслідування слідчими та прокурорами проведено значний обсяг слідчих та процесуальних дій – проведено пожежно-технічну, комплексні комп’ютерно-технічну, судову інженерно-технічну, комісійні будівельно-технічну та економічну експертизи, а також екпертизи металів, речовин та сплавів. 

За результатами експертиз встановлено, що експлуатація тунелю метро між станціями «Деміївська» та «Либідська» є неналежною та не відповідає будівельним нормам і правилам. 

Через закриття станцій метро та організацію наземного руху на цій ділянці, лише за період з грудня 2023 року до березня 2024 року міському бюджету завдано збитків у розмірі понад 138,5 млн грн. КП «Київський метрополітен» недоотримав доходи на суму майже 26 млн грн.

Зазначимо, що наведені суми збитків не є остаточними, оскільки ремонт тунелю метро між станціями «Деміївська» та «Либідська та його фінансування ще тривають.

На даний час до суду підготовлені клопотання про обрання підозрюваним запобіжних заходів у вигляді цілодобово домашнього арешту та відсторонення від посад.  

Підозра посадовцям метрополітену у службовій недбалості через підтоплення тунелів метро в Києві Підозра посадовцям метрополітену у службовій недбалості через підтоплення тунелів метро в Києві

Під час слідства встановлюються та збираються докази відносно інших посадовців КП «Київський метрополітен» та КМДА, службова недбалість яких призвела до таких наслідків. 

Досудове розслідування здійснюється слідчими слідчого відділу УП в метрополітені ГУНП у м Києві за оперативного супроводження УСР у м. Києві ДСР НП України.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *