Порядок відшкодування витрат на адвоката у випадку часткового задоволення позову

Порядок відшкодування витрат на адвоката у випадку часткового задоволення позову

При вирішенні питань про відшкодування витрат на професійну правову допомогу та покладення на сторони судових витрат має враховуватися принцип пропорційності задоволених вимог.

На це звернула увагу Велика палата ВС у додатковій постанові у справі №206/4841/20, повідомляє Національна асоціація адвокатів України. У цій справі позивачі просили сягнути з відповідачів судові витрати на професійну правничу допомогу у розмірі 14 тис. грн. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «ADVOKAT POST».

ВП ВС зазначила, що склад та розмір витрат, пов’язаних з оплатою правової допомоги, входить до предмета доказування у справі. На підтвердження цих обставин суду повинні бути надані договір про надання правової допомоги, документи, що свідчать про оплату гонорару та інших витрат, пов’язаних із наданням правової допомоги, оформлені у встановленому законом порядку (постанова ВП ВС від 27.06.2018 у справі №826/1216/16).

У постанові ВС від 20.10.2021 № 757/29103/20-ц зазначено, що витрати за адвокатські послуги підлягають розподілу за результатами розгляду справи незалежно від того, чи їх уже фактично сплачено стороною/ третьою особою, чи тільки має бути сплачено. Визначальним у цьому випадку є факт надання адвокатом правової допомоги у зв’язку із розглядом конкретної справи.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Оскільки у цій справі була задоволена лише одна з 5 пред’явлених позовних вимог, то відшкодуванню підлягає лише частина понесених витрат на професійну правничу допомогу в розмірі 1/5 від заявлених вимог.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *