Правки Лозового: розшифрування та обговорення причин, що призвели до вимоги їхнього скасування

Правки Лозового: розшифрування та обговорення причин, що призвели до вимоги їхнього скасування

Напередодні, 14 грудня, голова правління ГО Центру протидії корупції Віталій Шабунін зареєстрував петицію про скасування правок Лозового у повному обсязі. Вона набрала необхідні для розгляду 25 тис. підписів усього за одну годину.

Що відомо про правки Лозового та що вони передбачають – читайте в далі у матеріалі. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «ФАКТИ».

Що таке правки Лозового

Правки Лозового – низка змін у Законі №2147-VІІІ, що були запроваджені у жовтні 2017 року. Вони передбачають закриття кримінального провадження через закінчення строку досудового розслідування.

Правки запропонував народний депутат від партії Ляшка Андрій Лозовий.

Правки Лозового до КПК України зумовили такі зміни:

Ч. 1 ст. 284 цього Кодексу була доповнена п. 10, за яким підставою для закриття кримінального провадження стало закінчення строку досудового розслідування після повідомлення про підозру.
Змінено порядок продовження строку досудового розслідування. Якщо раніше продовжити строк до 6 і 12 місяців міг керівник органу прокуратури, то відтепер ці повноваження перейшли до слідчого судді.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Простими словами, ці правки встановлювали чіткі правила проведення розслідування з дотримання прав людини.

Зокрема, передбачалася обовʼязкова відеофіксація обшуку та присутність адвоката підозрюваного під час обшуку тощо, не давали змогу слідчим затягувати процес від початку розслідування до передання справи в суд, пояснює адвокат Ростислав Кравець.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *